Regeling gaat niet ver genoeg; Poolse president blokkeert wet over privatisering

WARSCHAU, 17 JULI. De Poolse president Lech Walesa heeft gisteren zijn veto uitgesproken over een wet inzake de hervorming van staatsondernemingen, omdat deze de privatisering bemoeilijkt.

De omstreden wet geeft het door het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD) en de Boerenpartij (PSL) gedomineerde parlement een beslissende stem in de verkoop van belangrijke bedrijven die nog in handen van de staat zijn. Veel afgevaardigden hebben zich nadrukkelijk tegen privatisering gekeerd. Onder de staatsbedrijven zijn de sectoren olie, energie, mijnbouw, staal, gedistilleerd en scheepsbouw, alsook het bank- en verzekeringswezen. De wet voorziet erin dat staatsbedrijven, die nu direct door de staat worden gecontroleerd, kunnen worden omgezet in vennootschappen die door het ministerie van financiën worden beheerd in afwachting van privatisering.

“Het argument van de president is dat de wet privatisering in Polen zou blokkeren,” aldus Walesa's woordvoerder. Walesa is ook tegen de wet, omdat de bepaling dat de privatisering binnen twee jaar na de omzetting in een vennootschap haar beslag moet krijgen eruit is verdwenen. “De nieuwe regeling maakt het mogelijk dat bedrijven voor altijd staatseigendom blijven,” aldus Walesa's woordvoerder Spalinski. “De president vreest dat de wet als het paard van Troje dient voor al degenen die denken dat terugkeer naar het oude systeem een goed ding is.”

Volgens oppositiepartijen en veel economen, die op een veto van Walesa hebben aangedrongen, geeft de afschaffing van de termijn van twee jaar de regeringspartijen onbeperkte mogelijkheden om hun eigen mensen aan de top van de te privatiseren bedrijven te plaatsen. Binnen de Boerenpartij is de scepsis jegens de vrije markteconomisch zeer groot. De vakbond Solidariteit heeft de wet scherp gekritiseerd, omdat deze werknemers weinig mogelijkheden geeft mee te beslissen over hoe hun onderneming wordt geprivatiseerd.

Het parlement zal waarschijnlijk later deze week over Walesa's veto stemmen. Het is nog onduidelijk of de vereiste tweederde meerderheid om het veto ongedaan te maken wordt gehaald. Het SLD en PSL hebben die meerderheid niet. (Reuter)