PROSCIUTTO MET BALSAMICO-DRESSING

Het succes van dit uiterst eenvoudige voorgerecht wordt bepaald door de kwaliteit van de vier ingrediënten. Alle vier zijn in verschillende graden van kwaliteit verkrijgbaar. Aan te raden voor de prosciutto is de San Daniele. Deze heeft een fantastische honingachtige smaak, en omdat hij het langste in de wind gedroogd heeft (achttien maanden) is hij het minst zout van alle prosciuttosoorten. Prosciutto di Parma hangt zestien maanden en is een meer dan acceptabele vervanging. Er zijn ook vele soorten en merken balsamico-azijn. Balsamico-azijn wordt van Trebbianodruiven gemaakt en rijpt in houten vaten. Geleidelijk verdampt een deel, waardoor het vocht meer geconcentreerd raakt. Het vocht wordt vervolgens in kleinere vaten gedaan. Balsamico moet op deze manier minstens vier à vijf jaar rijpen, maar kan tot tien, vijftien, twintig en zelfs veertig jaar rijpen. De hoge leeftijd vindt wel zijn weerslag in de prijs. De hoeveelheid balsamico-azijn voor dit recept is afhankelijk van welke u kiest, maar begin eerst met enkele druppels en doe er later zonodig meer bij. De beste olijfolie voor dit recept is een koudgeperste Toscaanse soort. Gebruik als Parmezaanse kaas bij voorkeur de Reggiano. Snijd de Parmezaanse kaas in dunne plakken met een kaasschaaf of met een scherp mes.

Voor 4 personen:

12 plakken prosciutto

balsamico-azijn

1 tot 2 eetlepels koudgeperste olijfolie

geschaafde Parmezaanse kaas, liefst Reggiano

Schik de plakken prosciutto op vier borden. Sprenkel de balsamico-azijn over de prosciutto. Sprenkel er dan de olijfolie over en schik er wat Parmezaanse kaas op. Dien op met verse panini of stokbrood.

    • Kim Maclean