Politie verontrust over materiaal

DEN HAAG, 18 JULI. Politiemensen in Nederland rijden soms een blokje om bij de melding van een overval, omdat zij niet over voldoende kogelwerend materiaal beschikken, zoals vesten en auto's.

Dat zeggen leden van de werkgroep De Verontruste Dienders in een vraaggesprek met het blad van de Algemene Nederlandse Politievereniging (ANPV). De politiemensen hebben weinig lof voor het materieel waarmee de politie is uitgerust. “Als je ontdekt dat de witte kogelwerende vesten waar de gelukkigen onder ons de beschikking over hadden, slechts steekwerend waren, dan voel je je toch behoorlijk bedonderd.” Volgens A. Wolvers, G. Yntema en D. Gerards van de werkgroep uit Brunssum zijn er politiemensen die van hun eigen geld kogelwerende vesten hebben aangeschaft.

Ook de communicatiemiddelen waarover de politie beschikt worden bekritiseerd door het drietal. De doorsnee-crimineel, zo zeggen zij, “heeft betere verbindingen dan wij. In uithoeken van politie-Nederland zijn de verbindingen met de meldkamer en de andere collega's op straat soms bedroevend slecht. Met mooi weer kunnen we Arnhem goed ontvangen, maar van onze eigen meldkamer is maar weinig te vernemen”.

Verder schieten politiemensen volgens de werkgroep met verkeerde munitie. De munitie zou de verdachte waarop is geschoten niet direct “handelingsonbekwaam” maken. “In enkele gevallen die ons bekend zijn, moest de politieman vier keer raak schieten in de borst van een overvaller en vervolgens was die overvaller nog in staat terug te schieten.”

Ook beschikt de politie over dermate weinig personeel dat de meeste eenvoudige aangiften in de computer verdwijnen, zonder dat er ooit nog iets mee gebeurt. Alleen de verzekeringsmaatschappij kijkt nog wel eens in de computer, zo menen de drie. Volgens de werkgroep luisteren politiek en politiebestuur te weinig naar de klachten uit het veld. “Alle noodkreten ten spijt, men luistert niet.”

ANPV-voorzitter J. van Noortwijk bevestigt de verhalen van De Verontruste Dienders. “Ik weet van mijn eigen collega's ook, dat zij niet enthousiast met gillende sirenes naar een overval rijden. Ik kan me voorstellen dat dit soort incidenten zich voordoet. Wij hebben een van de beste politiekorpsen ter wereld, maar politiemensen zijn bang geworden. De politiek en de korpsleidingen moeten meer aandacht besteden aan dergelijke signalen.”