Overname in huishoudelijk papier rond

NEW YORK, 18 JULI. De grootste producent van papieren zakdoekjes in de wereld, het Amerikaanse bedrijf Scott Paper, gaat fuseren met Kimberley-Clark. Dat hebben de twee Amerikaanse bedrijven voor papieren consumentenprodukten gisteren bekendgemaakt. De bedrijven waren volgens de geruchten al langer van plan samen te gaan. De transactie wordt afgewikkeld in aandelen en bedraagt 6,8 miljard dollar. Strikt genomen neemt Kimberly-Clark uit Dallas (Texas) zijn collega uit Boca Raton (Florida) over en betaalt het 0,765 aandeel KC voor elk aandeel Scott. De combinatie van Kimberly-Clark en Scott Paper zal naar verwachting dit jaar op een omzet van 12 miljard dollar uitkomen. Het nieuwe bedrijf verwacht besparingen van 400 miljoen dollar per jaar te bereiken vanaf 1998. De fusie zal worden afgerond in het vierde kwartaal van dit jaar met een eenmalige aftrek van overnamekosten. Wayne R. Sanders van Kimberly-Clark wordt de nieuwe topman van het bedrijf.

Niet bekend

De grote concurrent van Scott en Kimberly-Clark is Procter & Gamble en met name in Europa zal het nieuwe Kimberly-Clark nu een krachtiger vuist tegen de concurrentie kunnen maken. De combinatie van de twee bedrijven werd door analisten als bijna volmaakt beschouwd. Er zijn weinig overlappingen. Concurrent P&G heeft laten weten dat er vragen zullen rijzen met betrekking tot de mededingingsregels, maar analisten verwachten dat de fusie geen probleem zal zijn.

Het nieuwe bedrijf zal waarschijnlijk bepaalde niet-kernactiviteiten afstoten. De energieke Albert Dunlap, voorheen werkzaam bij Kimberley en nu topman van Scott Paper, heeft het bedrijf er sinds april 1994 bovenop geholpen. Zelf strijkt hij ongeveer 90 miljoen dollar op door de transactie. Hij blijft aan Kimberly-Clark verbonden als adviseur van de raad van bestuur.