NedCar boekt in 1994 een bescheiden winst

ROTTERDAM, 18 JULI. De Nederlandse autofabrikant NedCar, producent van kleine Volvo's en Mitsubishi's, heeft vorig jaar een netto winst geboekt van 1,6 miljoen gulden. Het netto resultaat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 1993 toen ruim 219 miljoen gulden verlies werd geleden. De omzet van NedCar steeg in 1994 tot ruim twee miljard.

Bij NedCar liepen vorig jaar 92.044 kleinere Volvo's van de band. De verkopen bedroegen 97.000 auto's. NedCar is eigendom van Mitsubishi, Volvo en de Nederlandse staat. De totale investeringen van de partners in NedCar bedragen circa 3,4 miljard gulden.

Sinds mei loopt het nieuwe Mitsubishi-model Carisma in de gemoderniseerde fabriek in Born van de band. Binnenkort volgt de produktie van een nieuwe kleinere Volvo, gebaseerd op hetzelfde concept als de Carisma. Mitsubishi heeft de fabriek in Born volledig gemoderniseerd. Een gedeelte van het personeel heeft in Japan een speciale opleiding gehad. Bij NedCar werken 4622 mensen. De Mitsubishi-leiding in Japan verwacht niet dat dit aantal toeneemt.

Mitsubishi Motor Company (MMC) heeft bovendien plannen om in de toekomst 700 miljoen gulden extra te investeren in de Nederlandse autofabriek. Het plan voor de extra investeringen heeft betrekking op de periode waarin Born de produktiecapaciteit zou moeten opvoeren om de produktie van een ander model mogelijk te maken.

De voornemens laten zien welke belangrijke Europese rol Mitsubishi de fabriek in Born in de toekomst toedicht. Die plaats past in de wereldwijde strategie van MMC om de produktie buiten Japan op te voeren en minder auto's uit Japan te exporteren. Mitsubishi-president H. Nakamura heeft de investeringsplannen vorige maand bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse staat zich in 1998 uit NedCar zal terugtrekken. De 700 miljoen gulden aan aandelen die de overheid in NedCar heeft zouden dan worden overgenomen door Volvo en Mitsubishi.

Minister Wijers van economische zaken verklaarde eerder dit jaar dat hij nog geen besluit heeft genomen of de overheid aandeelhouder in NedCar blijft.