Laatste tv-maker VS overgenomen

GLENVIEW, 18 JULI. Het Zuidkoreaanse elektronicabedrijf L.G. Electronics (het voormalige Goldstar) neemt Zenith Electronics in de Amerikaanse staat Illinois over. Dit hebben beide bedrijven vrijdag bekend gemaakt. Zenith was als enige Amerikaanse producent van tv-toestellen nog niet in buitenlandse handen gevallen. Met de overname is een bedrag gemoeid van 350 miljoen dollar (bijna 550 miljoen gulden).

John Koo, president-directeur van L.G. Electronics, verwacht dat “de bekende merknaam Zenith een bijdrage kan leveren aan de verovering van buitenlandse markten”. A. Moschner, die aan zal blijven als president-directeur van Zenith, verwacht dat L.G. Electronics zal investeren in de modernisering van de produktiefaciliteiten.

De Japanse concurrentie bracht Zenith Electronics tegen het einde van de jaren zeventig in problemen. De laatste jaren is het bedrijf echter redelijk hersteld. Zenith profiteerde vorig jaar van de opleving in de markt voor televisies. De omzet steeg met 20 procent tot 1,47 miljard dollar (2,3 miljard gulden). Het verlies bleef in 1994 beprekt tot 15 miljoen dollar, in 1993 bedroeg het verlies 97 miljoen dollar. In mei van dit jaar ontsloeg het bedrijf 200 werknemers in een grootschalige reorganisatie (AP).