Irak dreigt met zijn ontwapening te stoppen

BAGDAD, 18 JULI. Irak zal niet verder meewerken aan zijn ontwapening als de Verenigde Naties de economische sancties tegen het land niet verzachten. Dat heeft de Iraakse president, Saddam Hussein, gisteren in Bagdad gezegd.

“Het volk en de leiders van Irak kunnen niet doorgaan met het uitvoeren van VN-resoluties en het voldoen aan eisen van de Speciale Commissie (die onder andere moet toezien op de ontmanteling van massavernietigingswapens, red.) als daar geen verzachting van de sancties tegen Irak tegenover staat”, aldus Saddam.

Volgens de Iraakse president heeft zijn land alle fabrieken om massavernietingswapens te produceren inmiddels ontmanteld in de hoop zo een verzachting van de sancties te bewerkstelligen. “Ik denk niet dat u begrijpt hoe bitter ons lijden is en hoe groot onze pijn”, aldus de president.

De uitspraken van Saddam kwamen een dag na de vrijlating, zondag, van twee Amerikanen die tot acht jaar gevangenisstraf werden veroordeeld na de grens tussen Koeweit en Irak illegaal te hebben overschreden. In een verklaring van het officiële Iraakse persbureau die de vrijlating van de twee toelichtte, riep Saddam Hussein de 'supermacht' Verenigde Staten op om “humanitaire overwegingen” een rol te laten spelen in de bepaling van hun buitenlandse politiek.

Washington heeft steeds gezegd pas over verzachting of opheffing van de sancties te willen praten als Irak alle op het land betrekking hebbende VN-resoluties, niet slechts die over de massavernietigingswapens, heeft uitgevoerd. Frankrijk en Rusland zijn wel bereid om nu al verzachting van de sancties aan de orde te stellen. Naar verwachting komt morgen een VN-team in Bagdad aan om verdere gegevens te verzamelen over het biologische wapens-programma van Irak. (Reuter, AFP, AP)