Gedonderjaag

bpVroeger ging er ook wel eens een speler van de ene naar de andere club, maar niet zo vaak. En het ging doorgaans met gering rumoer gepaard, al waren sommige Rotterdammers wel ontstemd toen Tinus Bosselaar de overstap van Sparta naar Feyenoord maakte. En heel veel jaren eerder sprak men in de Maasstad over een andere geruchtmakende verhuizing - die van doelman Formannoy van Het Kasteel naar De Kuip, of andersom, daar wil ik van afwezen. Men sprak er over en vond het leuk of niet leuk, maar de Maas stroomde onverstoorbaar verder en na een week of wat was het voetbalvolk er aan gewend. Het verschil met tegenwoordig is vooral dat er zoveel gedonderjaag van komt.

xpZo lees ik bij voorbeeld over wat De Zaak Iwan wordt genoemd. Hij wordt begeerd door zowel Roda JC als Feyenoord. Roda heeft hem onder contract, terwijl Feyenoord aan hem trekt; de speler heeft al voor Feyenoord gekozen, maar de arbitragecommissie van de KNVB is van oordeel dat hij zijn contract in Kaalheide moet uitdienen. Iwan meldde zich ziek, toen Roda hem opriep voor de training en heeft verklaard geen bal meer voor de Limburgers te willen raken. Intussen staat alles op scherp en pikken de beide voorzitters als hanen in elkaars richting.

En dan nu Ajax. Daar is de Braziliaan Marcio Santos aangeworven. Een sterke verdediger, waarmee Van Gaal zeer blij was. Maar langer dan een dag is de Zuidamerikaan niet in ons land geweest. Zodra hij hoorde dat een aanzienlijk percentage van zijn salaris in het pensioenfonds van de spelers wordt gestort, maakte hij dat hij wegkwam. Van zoiets sociaals als een oudedagsvoorziening had hij nog nooit gehoord en hij wilde er ook niks mee te maken hebben. Misschien een primitieve jongen, of misschien zijn niet alle consequenties hem glashelder uitgelegd.

Net toen ik de indruk had gekregen dat het gedegradeerde MVV aardige succesjes boekte op de transfermarkt, kwam onenigheid aan het licht tussen het verkopende FC Den Haag en de Maastrichtenaren. De Hagenaars Marco Gentile - kan het Italiaanser klinken voor een Zuiderparker? - en Rick Hoogendorp hebben weliswaar voor twee jaar in Maastricht getekend, maar financieel is de zaak allerminst rond. Gentile schijnt acht ton waard te zijn, Hoogendorp een kleine vijf ton. MVV wil voor Gentile niet meer dan bijna vijfeneenhalve ton betalen en voor diens clubgenoot 368.000 gulden. Hoe daar uit te komen, is op zichzelf niet zo moeilijk. Er is een bindende uitweg, namelijk inschakeling van de adviescommissie. Ik begrijp de klacht van Roda's coach Huub Stevens, die zijn ploeg voor komend seizoen wilde presenteren en bijna uitsluitend vragen over contracten kreeg. “Ik dacht dat we hier in een voetbalstadion zaten en niet in een advocatenkantoor.”

Vaak is het niet verheffend, wat er achter de schermen gebeurd. Vooral spelers die zich door zogenaamde vrienden laten adviseren en zelf geen helder beeld van de situatie hebben, kunnen weerloos in handen van bedenkelijke heren vallen. Anderen zijn slimmer, intelligenter en/of worden beter voorgelicht. Er zijn er ook die te veel willen vangen, of te snel, te gretig. Het is al jaren een dans om het gouden kalf en dat is iets dat we voor lief zullen moeten nemen, zolang er goed wordt gepresteerd. Zodra dat niet het geval is keren die hoge salarissen en dito premies zich tegen de executanten. Een bijkomend bezwaar is ook dat er zo veel financieel nieuws op straat komt te liggen. Kan het u iets schelen hoeveel een topmusicus, een topactrice of een topfilmster verdient? Zo moet het ons evenmin raken, hoe hoog, hoger, hoogst de inkomsten van sportsterren liggen. Hun sores nemen we ook niet over, dus waar maken we ons druk om?

    • Herman Kuiphof