Fabriek Eastman Chemical biedt 300 mensen werk

De fabriek die het Amerikaanse chemieconcern Eastman Chemical in Europoort wil bouwen, zal werk bieden aan 300 mensen. Op piektijden zullen er ongeveer 600 man aan het werk zijn. De onderneming wil in Europoort jaarlijks voor 500 miljoen aan PET-granulaat produceren, bestemd voor PET-flessen. Al in 1992 koos het bedrijf in principe voor Nederland als vestigingsplaats voor een nieuwe produktie-installatie.

Eastman Chemical bestaat als zelfstandig concern pas sinds vorig jaar. Voorheen behoorden de chemie-activiteiten tot het Amerikaanse Eastman Kodak. Het chemieconcern telt 17.000 werknemers en is goed voor een omzet van 4,3 miljard dollar. Eastman heeft al sinds 1992, toen nog onder Eastman Kodak-vaandel, een Europees kantoor in Den Haag. In datzelfde jaar huurde de onderneming al grond in Europoort. Destijds koos Eastman voor Nederland als vestigingsplaats voor de toekomstige fabriek gezien de beschikbaarheid van geschikte grondstoffen en geschoold personeel.

Nederland is in trek bij de Amerikaanse chemie. Begin juli maakte Arco Chemical bekend voor meer dan een miljard te gaan investeren in de Botlek. Die fabriek, bedoeld voor de produktie van propyleenoxide en styreen, biedt eveneens werk aan 300 mensen.