Elsevier zorgt ook op de beurs voor commotie

AMSTERDAM, 18 JULI. Het aandeel Elsevier is op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend meer dan 3 procent gestegen. Elsevier noteerde rond het middaguur 19,90 gulden, zeventig cent hoger dan de slotkoers van gisteren. De bekendmaking van het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier dat het zijn dagbladen en tijdschriften verkoopt, zorgde voor commotie op de beurs.

AMSTERDAM Een analist noemde de verkoopplannen van Reed Elsevier “niet verrassend” maar wel “heel strategisch”. De beursthermometer AEX steeg in dit tumult naar 460,84, een kleine punt hoger dan het recordslot van 459,90 gisteren. Handelaren zijn optimistisch over de richting van de index de komende dagen. Met het oog op het aflopen van allerlei optiecontracten vrijdag, de bekende derde vrijdag van de maand, was er veel vraag van de Optiebeurs.

De dollar leverde niet veel steun. De koers zakte bijna een halve cent in Amsterdam. De Londense aandelenmarkt was zo'n vijf punten beter. Frankfurt was een fractie lager. De Amsterdamse obligatiemarkt noteerde door de bank genomen drie dubbeltjes lager bij zeer rustige handel.

Op de hoofdmarkt was Polygram vast. Het muziekconcern, voor 75 procent eigendom van Philips, verbeterde 1,20 tot 98,20. Het elektronikaconcern zelf zakte zeventig cent terug tot 80,70. Gisteren deelde Philips nog in de euforie en ging de waardering met 1,20 omhoog naar 81,40.

Ook andere fondsen die gisteren omhoog waren gegaan maakten pas op de plaats of zakten wat terug. Koninklijke Olie liep dertig cent achteruit tot 192,20. Bankverzekeraar Fortis (Amev/VSB) ging zeventig cent omlaag tot 91,80.

Op de lokale markt wist Ballast Nedam nog verder te stijgen. Gisteren werd bekend dat Ballast samen met Boskalis in de prijzen was gevallen bij de aanbesteding van de vaste oeververbinding over de Sont tussen Denemarken en Zweden. Ballast Nedam, gisteren al een rijksdaalder hoger, kreeg er nog eens 1,40 bij (77,90). De waardering voor Boskalis, gisteren zestig cent meer, steeg twee dubbeltjes (23,70).

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week goed begonnen. De Dow-Jonesindex van de dertig toonaangevende fondsen ging met 27,47 punten omhoog naar het record van 4736,29 punten. Het vorige record, 4727,48 punten, dateert van vorige week donderdag.

De hele dag door stond de beurs op winst. Dat kwam vooral doordat de technologiefondsen goed draaiden. Hier werd de kar getrokken door Microsoft, dat zijn besturingssysteem Windows 95 waarschijnlijk in augustus op de markt brengt. Verder zat Kimberly-Clark in de lift. Dit concern maakte bekend voor 6,8 miljard dollar concurrent Scott Paper te zullen overnemen. Ook Philip Morris stond in de belangstelling door berichten dat de divisie bakprodukten te koop zou staan voor een miljard dollar. Verder was het aandeel CBS fors hoger. Het Westinghouse-concern zou een bod voorbereiden op dit tv-station.

De dollar was in New York hoger. Tegen het einde van de handel stond de koers op 1,5635. Afgelopen vrijdag was dat 1,5570.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had een minder goede dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 268,12 punten of 1,6 procent omlaag tot 16.574,35. Eerder op de dag was de index tot boven de 17.000-grens gestegen, maar daarop volgden winstnemingen door enkele grote beleggers.