Drenten en Groningers prefereren eigen zender

ROTTERDAM, 17 JULI. De programma's van de regionale televisiestations in Drenthe en Groningen trekken in die provincies meer kijkers dan het actualiteitenprogramma 2 Vandaag en de programma's van RTL.

Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Kijk- en Luister Dienst van de NOS in opdracht van de regionale stations. De stations zenden sinds 1 april uit tussen zes en zeven uur 's avonds. TV Drenthe heeft dan een kijkdichtheid van 6,4 procent - dat wil zeggen dat 6,4 procent van alle potentiële kijkers op TV Drenthe heeft afgetemd. TV Noord in Groningen heeft een kijkdichtheid van 5,1. Ter vergelijking: Nederland 2 (met de actualiteitenrubriek 2 Vandaag) heeft in Drenthe gedurende dat uur een kijkdichtheid van 5,8 en RTL van 3,8.

Volgens directeur/hoofdredacteur K. de Vries kijken de Groningers en Drentenaren graag naar de regionale televisie omdat ze hun eigen omgeving herkennen. “We filmen alles op lokatie. We hebben nooit studiogesprekken.” Behalve het nieuwsbulletin van vijftien minuten heeft het station programma's als 'Singelier' waarin bijzondere mensen uit de omgeving worden geportreteerd en het cultureel programma 'Kijk Uit'.

Regionale televisie komt steeds meer in de belangstelling te staan. De regionale stations in Drenthe en Groningen hebben inmiddels conctact met het commerciële station SBS 6 en met de publieke omroepen. De NOS wil nog dit jaar op een van de zenders, waarschijnlijk Nederland 1, tussen zes een zeven uur een 'venster' vrijmaken voor regionale televisie. Dan is bijvoorbeeld in Groningen op Nederland 1 van zes tot zeven uur TV Noord te zien. TV Noord en TV Drenthe geven de voorkeur aan samenwerking met de publieke omroep. “Maar dan moet daar wel voldoende voor betaald worden”, zegt de hoofdredacteur van TV Drenthe.

Ook SBS 6, dat vanaf 28 augustus gaat uitzenden, wil gaan samenwerken met lokale en regionale omroepen. Volgens directeur F. van Westerloo is de landelijke televisie te veel 'Randstadtelevisie' geworden. Bij de presentatie van het station zei hij: “Als er voor een actualiteitenprogramma opnames in een ziekenhuis gemaakt moeten worden, is dat altijd weer het Academisch Medisch Centrum. Door programma's landelijk te plaatsen krijgen we een sterkere binding met de kijker.”