Dans om Breukink in de geur van mosselen

ST. GIRONS, 18 JULI. Een rustdag in de Tour. De ploegleiders dragen sandalen en de renners lopen met hun badslippers over het terras. Op de traditionele mosselparty van TVM is ogenschijnlijk weinig loos. De familiaire band die directeur Ad Bos altijd heeft willen creëren, ademt aan de voet van de Pyreneeën een aangename sfeer. Maar tussen de coulissen heerst er spanning en onenigheid.

In het Parc de Paletes van St. Girons wordt de geur van mosselen verdreven door de vraag naar Neerlands beste wielrenner. Komt hij wel of komt hij niet bij TVM? Het is nieuws bij gebrek aan beter. Hoewel Erik Breukink al bijna twee jaar geen overwinning heeft behaald, blijft hij een veelbesproken coureur. In de Tour is hij wederom de beste Nederlander, wat meer iets zegt over de geringe concurrentie dan over de vermeende topvorm van Breukink.

De commotie over zijn mogelijke overgang naar TVM is zondagavond ontstaan, nadat voorlichter Arjan Bos over “wederzijdse interesse” en “verregaande onderhandelingen” had gesproken. Volgens ploegleider Cees Priem zijn er al oriënterende gesprekken geweest met Breukink. “Maar ik wil hem alleen als hij nog een echte coureur wil zijn. En niet zoals Theunisse een beetje meerijden en geld vangen.”

Een jaar geleden hadden de eerste gesprekken plaats tussen TVM en Breukink, die op dat moment nog een doorlopend contract had bij het Spaanse Once. Beide partijen konden niet tot een akkoord komen. Twaalf maanden later is de vraagprijs van Breukink gedaald en is zijn contract bij Once bijna verlopen. Toch noemt hij de berichtgeving over een transfer naar TVM “nogal voorbarig”. Hij durft voorlopig niets te zeggen, vooral ook omdat zijn huidige werkgever nog niet op de hoogte is.

De directie van Once wil dat de wielerploeg in de toekomst een Spaans karakter krijgt en niet meer zoveel leunt op de buitenlandse inbreng. Aangezien Breukink bij Once een van de zwakkere buitenlandse renners is, lijkt een contractverlenging uiterst twijfelachtig. “Ik sta voor alles open, maar er zijn nog geen serieuze afspraken. Na de Tour neem ik een beslissing”, meldt Breukink vanuit het hotel waar Once de rustdag doorbrengt.

Op de mosselparty van TVM gaan de geruchten een eigen leven leiden. Bandjes worden teruggespoeld om de waarheid te achterhalen. De discussies laaien op en de mosselen worden bijna vergeten. Arjan Bos geeft toe dat er nog geen verregaande onderhandelingen zijn met Breukink, maar de wederzijdse interesse staat voor hem onomstotelijk vast.

Arjan Bos is de zoon van directeur Ad Bos en de neef van assistent-ploegleider Piet Bos. Om maar aan te geven dat de meest succesvolle wielerploeg van Nederland een soort familiebedrijf is. Met ploegleider Cees Priem als een 'aangetrouwd' gezinslid. Priem is bevriend met vader Bos. Ze delen de liefde voor de wielersport en de hang naar het Zeeuwse land. Al negen jaar lang vormen zij een redelijk succesvolle combinatie, die over anderhalf jaar zeer waarschijnlijk wordt beëindigd.

Behalve Breukink loopt ook Wim de Witte als een rode draad door de mosselparty van TVM. Hij is directeur van Polis Direct (personenauto-assurantie), de nieuwe co-sponsor van TVM (vrachtwagenverzekeraar). De Witte hoopt in 1997 het alleenrecht te krijgen over de wielerploeg, tenzij TVM alsnog besluit van zijn eerder genomen standpunt terug te komen. “Een mens wil wel eens wat anders”, verklaart Ad Bos zijn voornemen om te stoppen met de sponsoring. “Ik zit al twintig jaar in de wielersport en er zijn mensen die zeggen dat je dan eens wat anders moet gaan doen.”

Samen met Priem heeft Bos senior zich fel gekant tegen de inbreng van Jan Gisbers bij Polis Direct. Gisbers wil al jaren een eigen profploeg formeren, maar voorlopig stuit hij op financiële problemen. De voormalige ploegleider van PDM staat bekend om zijn grote interesse in medische preparaties. Door zijn contacten met De Witte hoopte Gisbers via de zijdeur in het profcircus te stappen. Maar Bos senior heeft deze mogelijkheid uitgesloten. “Wij willen geen medische ploegleider die fietsenmaker is.” De Witte heeft vervolgens Gisbers afgekocht en zich verzoend met het aanblijven van Priem.

In de Tour heeft TVM over publiciteit niet te klagen, sinds de ritzege van Jeroen Blijlevens. Zijn winnende spurt in Duinkerken heeft zijn uitwerking niet gemist, stelt Ad Bos tevreden vast. De ploegleiding is eveneens zeer tevreden over de verrichtingen van de Deense kopman Bo Hamburger, die zich vanmorgen op de zeventiende plaats in het algemeen klassement bevond. Eén plaats voor Erik Breukink.

De 25-jarige Hamburger is de man van de toekomst. Daarom zoekt TVM naar betaalbare renners die de kleine Deen in het hooggebergte kunnen bijstaan. Breukink is een serieuze kandidaat, twee buitenlandse subtoppers zouden ook in de belangstelling staan. Maar namen worden niet meer genoemd op de mosselparty. Voorlichter Arjan Bos lijkt op zijn hoede na alle commotie. Hij wil alleen namen van renners geven die zeker niet worden gecontracteerd. De rustdag in de Tour is wat TVM betreft al veel te onrustig verlopen.

    • Jaap Bloembergen