Brazilië tegen VS in Copa America

MONTEVIDEO, 18 JULI. Brazilië en de Verenigde Staten hebben de halve eindstrijd van de Copa America bereikt. Beide landen, die in het duel ieder een speler met een rode kaart zagen vertrekken, hadden strafschoppen nodig om hun tegenstanders Argentinië en Mexico uit te schakelen.

Titelverdediger Argentinië had in het duel met Brazilië lange tijd uitzicht op een plaats bij de laatste vier. De formatie van Daniel Passarella, die een kwartier voor tijd naar de tribune werd gestuurd, leidde tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog met 2-1 door treffers van Balbo en Batistuta. Met een omstreden doelpunt bracht Tulio de Brazilianen in de 81ste minuut weer terug in de wedstrijd: 2-2.

De Braziliaanse aanvaller zou de bal met de hand hebben gespeeld voordat hij de Argentijnse doelman Cristante passeerde. Zoals Diego Maradona in 1986 “de hand van god” nodig had om Argentinië de wereldbeker te bezorgen. Tulio beweerde na de wedstrijd echter de bal met zijn borst te hebben gecontroleerd.

In de strafschoppenserie toonde Brazilië zich uiteindelijk de sterkste. Carlos, Tulio, Dunga en Edmundo schoten raak. Aan Argentijnse kant slaagde alleen Perez en Acosta erin een penalty te verzilveren.

De Verenigde Staten en Mexico hielden elkaar in twee keer 45 minuten doelpuntloos in evenwicht. De Mexicanen hadden in een harde wedstrijd met acht gele kaarten de betere kansen, maar faalden in de afwerking. In de beslissende loterij hielden de Amerikanen hun zenuwen beter in bedwang. Wynalda, Moore, Caligiuri en Klopas lieten doelman Campos kansloos. Luis Carcia verzilverde de enige Mexicaanse penalty.

Het team van coach Steve Sampson moet het in de halve finale opnemen tegen Brazilië. De andere halve eindstrijd gaat tussen Colombia en Uruguay.