Beursgang Smit Trafo kost bank 40 miljoen; ABN Amro overstag na druk van beleggers

ROTTERDAM, 18 JULI. Boze beleggers en de vrees voor een diepgaand beursonderzoek hebben ABN Amro ertoe gebracht om gedupeerde beleggers in Smit Transformatoren een ongekend ruime schadevergoeding aan te bieden. Dat blijkt uit een rondgang langs beurshandelaren en beleggers. ABN Amro, de leider van de beursgang van Smit Trafo in 1994, heeft gedupeerde beleggers in Smit gisteren de ruimst mogelijke schadevergoeding aangeboden.

Het gaat naar schatting om 40 miljoen gulden, een Nederlands record. Smit Trafo (fabricage van transformatoren voor energiebedrijven) ging in oktober naar de beurs tegen een koers van 45 gulden per aandeel. De koers kelderde in de loop van dit jaar na een serie negatieve berichten, waaronder de bekendmaking twee weken geleden van een “beperkt” verlies in het eerste halfjaar. Afgelopen vrijdag noteerde het aandeel 24,10 gulden. Sindsdien mag niet meer op de beurs in het aandeel worden gehandeld.

ABN Amro vreest een beursonderzoek, zo zeggen bronnen bij banken en beleggers, omdat daaruit zou blijken dat niet de bank zelf maar de participatiemaatschappij Citicorp Venture Capital (CVC), die grootaandeelhouder is van Smit, het cruciale onderzoek heeft uitgevoerd naar de financiële toestand en de internationale concurrentiepositie van Smit. ABN Amro ontkent dat en zegt dat zij dit zogeheten due diligence onderzoek zelf heeft uitgevoerd. Bij CVC was niemand bereikbaar voor commentaar.

De beurs kan bij een onderzoek het due diligence dossier opvragen dat ABN Amro moet samenstellen bij de voorbereidingen van een beursintroductie. De procedures hiervoor zijn in oktober 1993 aangepast naar aanleiding van verschillende tegenvallende beursintroducties, waaronder die van de chartermaatschappij Air Holland en ingenieursbureau Fugro. De beurs heeft een check list opgesteld voor de banken die beursintroducties leiden. Daarop staan vragen over onderwerpen als het risicoprofiel van het bedrijf, strategie, toekomstverwachtingen, financiële positie en de antecedenten van bestuurders en commissarissen.

Er loopt op dit moment geen onderzoek van de effectenbeurs, zo weten doorgaans goed ingelichte bronnen aan het Amsterdamse Beursplein.

Het is gebruikelijk dat de leider van het bankensyndicaat het due diligence onderzoek uitvoert. Volgens recente jurisprudentie van de Hoge Raad is de syndicaatsleider verantwoordelijkheid voor de inhoud van het prospectus. In financiële kringen was men vanochtend nog steeds verbaasd over het feit dat ABN Amro direct een schadevergoeding aanbiedt, terwijl er nog geen claim binnen is.

Vorige week hebben ontevreden professionele beleggers zich beklaagd bij ABN Amro over de gang van zaken bij Smit Trafo. “Zij hebben op individuele basis het nodige gezegd”, vertelt drs. W. Burgers, de beheerder van het Orange Fund, een beleggingsfonds in lokale Nederlandse aandelen van effectenbank Kempen & Co. Vervolgens verschillende bronnen hebben de professionele beleggers overigens niet aan “frontvorming” gedaan.

Het Orange Fund kocht tijdens de beursintroductie vorig jaar ruim 1 procent van de aandelen van Smit Trafo en heeft zijn belang vervolgens begin dit jaar op basis van gunstige verwachtingen uitgebreid. Toen Smit in maart voor de eerste keer met negatief nieuws kwam, heeft het fonds zijn belegging deels weer verkocht, aldus Burgers.

Hij is de afgelopen week zelf al begonnen met een onderzoek naar het prospectus bij de beursgang. Dit onderzoek liep min of meer parallel met een onderzoek van de belangenvereniging VEB van beleggers.

ABN Amro organiseert vanmiddag een bijeenkomst voor institutionele beleggers in Smit Trafo, waarop de raad van bestuur van het bedrijf en ABN Amro tekst en uitleg geven. Bijna 60 procent van de aandelen van Smit wordt op de beurs verhandeld, de overige 40 procent is in handen van onder meer de werknemers en het management, ABN Amro en CVC.