'Belangen Shell en BP in gevaar in Nigeria'

LAGOS/LONDEN, 18 JULI. De belangen van oliemaatschappijen met een Britse signatuur als Shell en BP in Nigeria komen in gevaar als Londen kritiek blijft uitoefenen op het bewind in Abuja. Dat heeft de Nigeriaanse minister van oliezaken, Dan Etete, gisteren gezegd in een gesprek met de hoofden van de vestigingen van de twee oliemaatschappijen in Nigeria. Een woordvoerder van Shell in Nederland zei vanmorgen “verontrust” te zijn over de uitspraken van de Nigeriaanse minister.

De uitspraken van Etete waren een reactie op de aanhoudende kritiek van Londen op de mensenrechtensituatie in Nigeria. De Britse minister van ontwikkelingssamenwerking, Chalker, zei onlangs dat Nigeria misschien niet kan deelnemen aan de volgende top van het Gemenebest in Nieuw Zeeland in november als gevolg van een geheim proces tegen 51 Nigerianen die ervan worden verdacht een staatsgreep te hebben voorbereid tegen het huidige militaire bewind. Gisteren zei Jeremy Hanley, Brits staatssecretaris van buitenlandse zaken, nog in het Britse Lagerhuis dat hij zich moeilijk kon voorstellen “hoe Nigeria een rol kan spelen in het Gemenebest als het zijn zaken niet op orde stelt”.

Vrijdag maakte een woordvoerder van de regering in Abuja bekend dat veertig verdachten in het proces naar aanleiding van de vermeende poging tot staatsgreep, onder wie de voormalige president Obasanjo, inmiddels zijn veroordeeld. Over de maat van de straffen deed hij geen uitspraak, maar kranten in Nigeria meldden dat dertien mensen de doodstraf hebben gekregen. Obasanjo zou tot levenslang zijn veroordeeld.

De vonnissen van het militaire tribunaal moeten nog bekrachtigd worden door de Voorlopige Regeringsraad (PRC) waarvan de 'sterke man' van Nigeria, Abacha, voorzitter is. In het verleden zijn doodvonnissen na bekrachtiging door de PRC over het algemeen vrij snel voltrokken.

Het Verenigd Koninkrijk, de voormalige koloniale heerser in Nigeria, is overigens niet het enige land dat de mensenrechtensituatie in dat land heeft bekritiseerd. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren dat Washington “zeer bezorgd” is over de situatie in Nigeria. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, vroeg het bewind in Abuja gisteren om Obasanjo in vrijheid te stellen. Paus Johannes Paulus II vroeg Abacha dit weekeinde al om de doodstraffen niet te laten uitvoeren. (AP, AFP, Reuter)