Albanese ex-politiemannen veroordeeld in proces Kosovo

PRISTINA, 18 JULI. In Pristina, de hoofdstad van Kosovo, zijn gisteren 69 voormalige politiemannen veroordeeld tot straffen van één tot acht jaar. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het opzetten van een parallelle politiemacht, naast die welke door de Serviërs in Kosovo wordt gedomineerd.

Kosovo, in het zuiden van Servië, wordt bewoond door een Albanese meerderheid die negentig procent van de bevolking uitmaakt maar die sinds 1991 niets meer te vertellen heeft. In dat jaar maakten de Serviërs ook een eind aan de bestaande politiemacht van 3.500 man, die vrijwel uitsluitend uit Albanezen bestond. Sindsdien is in Kosovo een geheel uit Serviërs en Montenegrijnen bestaande politiemacht gevormd.

De Albanezen hebben de afgelopen jaren parallelle structuren voor het bestuur van de eigen gemeenschap gevormd. Deze structuren bestaan ondergronds. Ze bestaan uit 'eigen' ministeries, een eigen gezondheidszorg, ondergrondse scholen en een ondergrondse universiteit.

De vonnissen in het gisteren beëindigde proces, dat werd gehouden in het gebouw van het ontbonden parlement van Kosovo, brengen het aantal Albanezen dat is veroordeeld wegens deelname aan een ondergrondse politie op 85. In de stad Prizren staan nog eens 44 vroegere politiemannen terecht op de beschuldiging te hebben meegewerkt aan het opzetten van een parallelle politiemacht. Alle 85 veroordeelden hebben schuld ontkend; ze hebben aangevoerd slechts hun rechten te hebben verdedigd.

Volgens het vonnis hebben de 69 Albanezen “acties ondernomen, gericht op de vorming van een aparte staat en de afscheiding van Kosovo”. Onder de veroordeelden bevond zich een van de commandanten van de in 1991 ontbonden politiemacht, Avdi Medmedovic, die tot 7 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Elf van de 69 Albanezen werden bij verstek veroordeeld.

Organisaties voor de rechten van de mens hebben de Servische autoriteiten ervan beschuldigd de beklaagden te hebben mishandeld. (Reuter, AP)