'Akkoord over verkoop deel van Berlusconi's imperium'

ROME, 18 JULI. De Italiaanse mediamagnaat Silvio Berlusconi heeft volgens berichten in de Italiaanse pers een akkoord bereikt over de verkoop van ruim een vijfde van zijn media-imperium aan een internationaal consortium. Berlusconi's Fininvestgroep wilde geen commentaar geven.

Het consortium bestaat uit de de Duitse mediamagnaat Leo Kirch, de Zuidafrikaanse uitgever Johann Rubert en de Saoedische prins Al-Waleed Bin Talal. Zij zouden een belang van respectievelijk tien, acht en vier procent nemen in Mediaset, de subholding waarin de tv-activiteiten van Fininvest zijn ondergebracht. Hiermee is een bedrag van naar schatting 1,8 miljard gulden gemoeid. Kirch en Rupert zijn al partners van Berlusconi in een zender voor abonnee-tv, Telepiù.

Er waren al langere tijd signalen dat Berlusconi aan deze optie de voorkeur geeft boven verkoop van een absolute meerderheid van Mediaset aan de Australische mediamagnaat Rubert Murdoch. Medewerkers van Fininvest zeiden gisteren dat er nog steeds met Murdoch wordt onderhandeld, maar hij is niet in Milaan, terwijl vertegenwoordigers van zijn rivalen daar het weekeinde hebben doorgebracht.

De optie van samenwerking met een internationaal consortium is uitgewerkt door Fedele Confalonieri, aan wie Berlusconi het presidentschap van Fininvest heeft overgedragen toen hij de politiek inging. Confalonieri wil ook een deel van Mediaset op de beurs brengen. Het is de bedoeling dat Berlusconi zelf uiteindelijk een belang van ongeveer een derde houdt.

Als Berlusconi inderdaad voor deze optie kiest, blijft het probleem van zijn belangenverstrengeling als politicus en ondernemer bestaan. Ook met een belang van ongeveer een derde kan Berlusconi zijn drie commerciële tv-zenders blijven controleren, op voorwaarde dat de rest van de aandelen gefragmenteerd zijn of in bevriende handen. Veel Italiaanse ondernemers hebben hun bedrijf op een dergelijke manier opgezet.

In gesprekken met de Banco di Roma over het op de beurs brengen van Mediaset heeft Berlusconi duidelijk gemaakt dat hij wil voorkomen dat anderen op grote schaal aandelen gaan kopen. Hij was onder andere bevreesd voor een stilzwijgend akkoord hierover tussen de bank en prins Al-Waleed.

Volgens het plan dat Fininvest-president Confalonieri eerder heeft opgesteld, zou op korte termijn ongeveer twintig procent van Mediaset worden verkocht aan een groep banken. Daarna zou in de tweede helft van volgend jaar nog eens twintig procent direct op de beurs worden gebracht. Confalonieri had ook voorgesteld het management van Fininvest aandelen te laten kopen.