VVN bepleit alcohol-test voor fietsers

UTRECHT, 17 JULI. De politie moet bij alcoholcontroles voortaan ook fietsers op alcoholgebruik controleren. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Volgens VVN is het aantal fietsongelukken waarbij alcohol een rol speelt, drastisch toegenomen en is het hoog tijd dat de politie in actie komt. De politie ziet weinig in het plan van VVN.

VVN baseert zich op een rapport van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Daaruit blijkt dat het aantal fietsongelukken met alcohol in de stad Groningen is gestegen van 20 in 1970 (2,6 procent) naar 170 in het afgelopen jaar (bijna 10 procent). Jongeren veroorzaken de helft van alle fietsongelukken met alcohol. De VVN noemt de resultaten van het onderzoek opzienbarend. Uit de Groningse studie blijkt dat het aantal fietsers dat alcohol heeft gedronken en betrokken raakt bij een ongeluk in de leeftijdsgroep 15 tot 26 jaar is verviervoudigd in de periode 1970-1994. “Wij denken dat er landelijke tendenzen in het onderzoek zitten en dat dit zeker voor het westen van het land ook geldt”, aldus een woordvoerder.

Volgens P. Martens, chef verkeerspolitie in Amsterdam, hebben in de hoofdstad dagelijks controles op alcohol plaats, waarbij ook fietsers worden betrokken. Martens voelt er weinig voor rijwielers met aparte controles vaker een blaaspijpje voor te houden. De korpschef van de Groningse politie, J. Veenstra, denkt dat er wat moet gebeuren aan het totale gedrag van de fietser. “Maar met de huidige werkdruk zie ik het daar voorlopig niet van komen”, aldus Veenstra.

De VVN pleit voor meer projecten waarbij jongeren in het weekeinde tegen een goedkoop tarief met de taxi van cafés en discotheken naar huis kunnen, zoals in de regio Groningen en in Den Haag gebeurt. Bijna tweederde van de ongelukken op de fiets met alcohol gebeurt tussen zaterdagavond tien en zondagochtend acht uur. Toptijd is vier uur 's nachts.