Van Gaal beschouwt Santos nog steeds als speler van Ajax

SPAKENBURG, 17 JULI. Louis van Gaal gaat er nog steeds vanuit dat Ajax binnen enkele weken kan beschikken over de Braziliaan Marcio Santos. De verdediger liet vorige week kort voor zijn vertrek naar Porto Alegre telefonisch weten dat hij nog steeds is geïnteresseerd in een dienstverband bij Ajax, maar dat de club eerst een oplossing moet zien te vinden voor de wettelijke verplichting dat hij vijftig procent van zijn salaris moet afdragen aan het Centraal Fonds Kontraktspelers (CFK).

Dat dit fonds hem na tien jaar een belastingvoordeel van bijna vijftig procent oplevert en nog een behoorlijke rente ook, interesseert hem geen moer: hij wil boter bij de vis. Ajax heeft een paar jaar geleden ook Finidi George moeizaam kunnen overtuigen van de voordelen van het CFK. Penningmeester Arie van Os wist de Nigeriaan toen toch te overreden te tekenen.

Technisch directeur Louis van Gaal verwacht dat ook Marcio Santos de gelederen zal komen versterken. Te meer daar de international vorige maand in Londen een rechtsgeldig vierjarig contract heeft getekend. “Ik heb vorige week dinsdag nog eens een uur met Santos gesproken”, vertelde Van Gaal zaterdag in Spakenburg, nadat zijn ploeg met 9-1 amateurkampioen IJsselmeervogels had vernederd. “In dat onderhoud werd me duidelijk dat hij graag voor Ajax wil voetballen. Het salaris is het probleem niet. Voor de afdracht aan het CFK zal een oplossing gevonden moeten worden. Ik hoop wel dat er hoe dan ook binnen twee weken duidelijkheid is.”

Zelfs als er geen akkoord wordt bereikt en de FIFA, de wereldvoetbalbond, Santos zal dwingen zich toch bij Ajax te melden, dan gaat Van Gaal er nog steeds vanuit dat het goed komt met de verdediger. “Die eventuele onwil zal nooit lang duren. Je voetbalt toch voor je plezier? Als Santos eenmaal bij ons aan het werk is, zullen de problemen snel vergeten zijn.”

Dat het hier om een puur persoonlijke opvatting gaat van Van Gaal, blijkt wel uit de mening van zijn rechterhand Gerard van der Lem. “Met een ontevreden speler kun je niet werken. Dan kan hij beter uitkijken naar een andere club. Wij oriënteren ons al op de markt voor een alternatief. Met de voorstellen die de zaakwaarnemer van Santos ons deed, kunnen wij niet akkoord gaan. Hij wilde dat er geld op een speciale rekening werd gestort. Ajax heeft daarmee in het verleden al problemen genoeg gehad.”

De visie van Van der Lem klinkt wat realistischer, maar het is niet verwonderlijk dat Louis van Gaal aan wishfull thinking doet. Marcio Santos is de ideale oplossing voor de lacune die in de defensie van Ajax is ontstaan na het afscheid van Frank Rijkaard. De Zuidamerikaan kan als centrale verdediger én als linksback worden ingezet. Het was de bedoeling dat hij die twee posities zou afwisselen met Frank de Boer, afhankelijk van de situatie of de tegenstander met twee of drie aanvallers opereert.

Zaterdag, tegen IJsselmeervogels, koos Van Gaal voor de noodoplossing die hij vorig seizoen ook enkele keren toepaste. Frank de Boer vormde met Danny Blind het centrale verdedigingsduo, Winston Bogarde speelde linksback. Opnieuw werd duidelijk dat de beoogde opvolger van Frank de Boer nog niet het niveau haalt waar Ajax behoefte aan heeft.

Bij het opvullen van de vacature-Rijkaard ziet Van Gaal zich dan ook niet voor een probleem in het centrum geplaatst, maar eerder aan de linkerkant waar de vorig seizoen vertrokken Michel Kreek natuurlijk nu had moeten staan. De huidige sterspeler van Padova vertrok toen Van Gaal de hangende linkerspits Bogarde weghaalde bij Sparta. Het valt de Ajax-trainer ongetwijfeld zwaar om toe te geven dat zijn aankoop (nog) niet aan de verwachtingen voldoet. Van Gaal: “Ik heb in deze wedstrijd het elftal van vorig seizoen laten staan. IJsselmeervogels is een respectabele tegenstander en dan ga je niet meteen experimenteren. De komende weken rest er echter voldoende tijd om dat wel te doen.”

Frank de Boer maakte in het IJsselmeerdorp duidelijk dat hij genoeg ambitie heeft om het shirt met het nummer 4 van Frank Rijkaard over te nemen. “Qua sprongkracht, koptechniek en passing doe ik niet voor hem onder. Alleen mijn spelinzicht is door gebrek aan routine misschien nog minder.”

Ajax begon tegen IJsselmeervogels met Kluivert als centrumspits in plaats van Kanu en Ronald de Boer als rechtshalf op de plek waar Seedorf vaak functioneerde. Linkshalf Edgar Davids, die tot nog toe tevergeefs droomde van een Italiaans contract, maakte een ongeïnspireerde indruk. Aanvankelijk miste Ajax wat scherpte, maar halverwege de eerste helft scoorde de landskampioen zes goals binnen 25 minuten. Kluivert trof drie keer het net. Na rust voerde de tweede garnituur, die na het vertrek van Van Vossen en Van den Brom aan kwaliteit heeft ingeboet, de score op tot 9-1.

Direct na het laatste fluitsignaal werd Ajax bestormd door handtekeningenjagers die de gehele wedstrijd als hongerige wolven langs de lijn hadden gestaan. De tol van de roem. Gerard van der Lem: “De spelers waren blij dat ze weer bij punt nul konden beginnen. Maar zo langzamerhand groeit bij hen het besef dat zij tot mei '96 zullen weten dat ze Europa-Cuphouder zijn. Die aandacht van buitenaf vinden ze vermoeiender dan het spelen van een wedstrijd.”

    • Erik Oudshoorn