Van Abbe Museum geen beschermd rijksmonument

EINDHOVEN, 17 JULI. Staatssecretaris Nuis van onder meer Cultuur zal het Van Abbemuseum in Eindhoven niet aanwijzen als beschermd rijksmonument. Dit zou betekenen dat de gemeente Eindhoven kan beginnen met de sloop en met de nieuwbouw, ware het niet dat de stichting Behoud het van Abbemuseum bij de rechter tegen het besluit van Nuis gaat procederen. Dit heeft de woordvoerder van de stichting, kleinzoon Marc van de stichter Henry van Abbe, gisteravond laten weten. “We zijn ten zeerste verbaasd, zeker als men weet dat heel Eindhoven wil dat het gebouw er blijft staan.”

Burgemeester dr. R. Welschen van Eindhoven zei gisteravond te vrezen dat door de nieuwe procedure de nieuwbouw van het museum minstens een jaar wordt vertraagd. Volgens Welschen zal de betekenis van het Van Abbemuseum nationaal en internationaal daardoor een dusdanig grote achterstand oplopen dat die niet meer zal zijn in te lopen. Met de nieuwbouw (kosten 27,2 miljoen gulden) had eigenlijk al midden vorig jaar moeten worden begonnen.

Tegen de sloop van het door A.J. Kropholler ontworpen museum hebben ook het Cuypersgenootschap en de stichting Het te behouden erfgoed bezwaarprocedures gevoerd.