Soedanese diplomaten mishandeld in Kairo

KAIRO/KHARTOUM, 17 JULI. Onbekenden hebben gisteren in de Egyptische hoofdstad Kairo in aparte incidenten drie Soedanese diplomaten mishandeld. Volgens de Soedanese ambassadeur in Kairo waren de “woeste aanvallen” het werk van de Egyptische veiligheidspolitie. De Egyptische autoriteiten hebben de mishandeling toegeschreven aan “boeven”. Eén van de drie Soedanezen zou bij het incident ernstig gewond zijn geraakt.

Het is onduidelijk of het bij de mishandeling van de Soedanese diplomaten om een vergeldingsactie gaat. Volgens Egyptische kranten hebben veiligheidsagenten zaterdag in de Soedanese hoofdstad Khartoum twee medewerkers van de Egyptische ambassade mishandeld.

De plaatsvervangend ambassadeur van Soedan in Kairo, één van de drie Soedanezen die werden mishandeld, vertelde op een persconferentie hoe hij gistermorgen bij zijn huis werd opgewacht door een bestelwagen met daarin vijftien Egyptenaren. “Ze sloegen me met hun handen, ze schopten me, ze sloegen me met stokken en de Egyptische omstanders stonden er gewoon maar bij te kijken”, aldus Bashir Mohammed al-Hassan. Volgens de diplomaat, die bloedende wonden aan zijn been had, was de aanslag het werk van de Egyptische veiligheidspolitie. “Het waren geen gewone Egyptenaren maar mensen van de veiligheidspolitie. Ik ben al vijfentwintig jaar diplomaat en ik ken het verschil”, aldus de diplomaat.

De betrekkingen tussen Egypte en Soedan zijn snel verslechterd na de mislukte moordaanslag, op 26 juni, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba op de Egyptische president, Hosni Mubarak. Volgens de Egyptische autoriteiten zat het fundamentalistische bewind in Khartoum achter de aanslag. (AP, AFP, Reuter)