Sclavis/Reijseger

Louis Sclavis & Ernst Reijseger: Et on ne parle pas du Temps (FMP CD 66). Distr. BVHAAST

Ze speelden vrijdag allebei op het North Sea, Louis Sclavis met zijn Frans/Italiaanse trio en Ernst Reijseger, kersverse winnaar van een Bird Award, in een inderhaast toegevoegd soloconcert dat na een half uur door de organisatie werd afgeknepen omdat men het blijbaar hoog tijd vond.

Op Et on ne parle pas du Temps zijn deze ras-improvisators samen te horen, Sclavis op klarinetten en sopraansaxofoon, Reijseger als altijd op cello, hoewel je soms een contrabas, gitaar of zelfs trommel denkt te horen. De duo-stukken zijn genoemd naar de woorden uit de titel van de cd, twee solo-cadensen naar de voornamen van de musici.

'Und wir reden nicht von das Wetter', zegt Reijseger ter afsluiting van Par, waarna hij in Le zijn cello horizontaal legt om Sclavis met Django Reinhardt-achtige accoorden te ondersteunen. Het publiek in het Berlijnse Haus am Waldsee kan het hoorbaar waarderen. Louis is een solo-cadens op basklarinet die van sierlijk legato gaandeweg evolueert naar heel ritmisch en opgewonden. In Pas, met Sclavis op gewone klarinet en Reijseger strijkend, wisselen de stemmingen elkaar pijlsnel af. Wát een accelleratie- en reactievermogen en wát een rijkheid aan kleuren! Met Temps, waarin Reijseger met verve de rol van slagwerker speelt, komt ook de folk-fan aan zijn trekken.

Misschien komt het er nog eens van: Sclavis en Reijseger samen officieel op het North Sea programma. Tot dan is er deze fascinerende cd die je niet in één dag gehoord hebt.

    • Frans van Leeuwen