Rechter Italië opgepakt wegens steun aan mafia

ROME, 17 JULI. Een van de belangrijkste rechters in de Zuiditaliaanse stad Reggio Calabria is gisteren gearresteerd op verdenking van jarenlange samenwerking met de 'ndrangheta, de plaatselijke mafia.

Giacomo Foti, president van het Hof van Assisen in Reggio Calabria, gaf zichzelf aan nadat bekend was geworden dat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Hij had een aantal belangrijke mafiaprocessen onder zich, waaronder de moordaanslag op rechter Antonino Scopelliti en die op Lodovico Ligato, voormalig president van de Italiaanse spoorwegen. Deze processen, die nog niet waren afgelopen, moeten waarschijnlijk grotendeels opnieuw worden gevoerd.

Foti onderhield volgens de aanklacht tegen hem contact met de plaatselijke mafia via een beruchte bouwondernemer, Antonio D'Agostino. Deze was verantwoordelijk voor het onderhoud van de gevangenis en voor de aanleg van het beveiligingssysteem van de rechtbank. D'Agostino is ook gearresteerd. Volgens de aanklacht was hij een centraal figuur in een netwerk van magistraten, gevangenispersoneel en mafialeiders. Een deel van deze contacten verliep via geheime vrijmetselaarsloges.

Mede op basis van verklaringen van spijtoptanten van de mafia wordt Foti ervan beschuldigd dat hij gevangen mafiosi een aantal gunsten heeft verleend. Zo konden dezen in hun cel beschikken over champagne en andere lekkernijen en kregen ze regelmatig vrouwelijk bezoek, zonder toezicht. De San Pietro gevangenis in Reggio Calabria kreeg daardoor de bijnaam 'het hotel'.

Foti's medeplichtige was de voormalige directeur van de gevangenis, Raffaele Barcella, die eveneens is gearresteerd. Met hun hulp konden de gevangenen ook vrijwel ongehinderd contact onderhouden met de buitenwereld.

Als dank kregen Barcella en Foti grote sommen geld. Bovendien heeft aannemer D'Agostino voor Foti een luxe villa aan zee gebouwd op een stuk terrein dat eigenlijk een andere bestemming had.