Luchtvaartrel VS-Japan

TOKIO, 17 JULI. Het luchtvaartconflict tussen de Verenigde Staten en Japan is dit weekeinde verder opgelopen. Het driedaagse overleg in Tokio is zonder resultaat gebleven. Het hoofd van de Japanse onderhandelingsdelegatie, Masahide Ochi, liet na afloop weten “niet optimistisch” te zijn over de kansen op een akkoord.

Nu de onderhandelingen tussen de vice-ministers voor de derde keer niets hebben opgeleverd, is het tijd voor besprekingen op hoger niveau, zo stelde Ochi. Hij dacht aan een overleg, nog deze week, op een plaats ergens tussen Washington en Tokio. Volgens de onderhandelaar zouden eerst de vice-ministers nog een keer bijeenkomen om de zaken voor te bereiden alvorens de ministers Shizuki Kamei en Federico Pena elkaar treffen.

Aanleiding tot het conflict vormde een weigering van Japan jegens de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Federal Express. Deze wilde nieuwe routes opzetten vanuit Tokio naar het onlangs gebouwde knooppunt van de vrachtvervoerder op Subic Bay in de Filipijnen. Tokio is alleen bereid toestemming aan Federal Express te verlenen als Washington meer vrachtvluchten van Japan naar de VS toelaat. De Amerikanen verwijzen echter naar het in 1952 gesloten luchtvaartakkoord waarin staat dat drie maatschappijen, Federal Express, United Airlines en KLM-partner Northwest Airlines, tijdens hun tussenstops in Japan passagiers en vracht mogen oppikken. De Japanners stellen daarentegen dat het in de kwestie van Federal Express om rechtstreekse verbindingen gaat. (Reuter)