Jongens verdacht van grafschennis

OSS, 17 JULI. De politie van Oss heeft vanmorgen twee jongens van 14 en 16 jaar aangehouden, die worden verdacht van het schenden van 24 graven en het kapotgooien van een urn met stoffelijke resten op de algemene begraafplaats De Hoogen Heuvel in Oss. De grafschennis heeft vermoedelijk plaatsgehad in de nacht van zaterdag op zondag.

Burgemeester E. van Veldhuizen spreekt van een “werkelijk schandalige zaak. In dit soort kwaad zijn er eigenlijk geen gradaties, maar om zo'n urn te vernielen is ronduit walgelijk”, aldus de burgemeester.

Van twintig graven werden de staande stenen van hun fundering afgebroken, van vier platte stenen werden de ornamenten vernield. De urn werd uit de urnenmuur gehaald en kapotgegooid. Voor zover mogelijk heeft men de stoffelijke resten in die urn opnieuw verzameld. Ze zijn overgebracht naar het crematorium in Beuningen. Omdat het voornamelijk gaat om oudere graven zijn nog niet alle nabestaanden getraceerd.

Twee jaar geleden vond er in Oss schennis plaats op een andere begraafplaats. Ook toen werden de daders vrij snel gegrepen. De twee vanmorgen aangehouden jongens zijn volgens een woordvoeder van de gemeente niet bij die eerdere grafschennis betrokken geweest.

Evenals bij de vorige grafschennis wil het college van B en W een bijdrage leveren aan de herstelkosten. Nabestaanden kunnen vanaf vandaag aangifte van de vernieling doen bij de politie.