JACARANDE EN ERWTJES IN PORTIMÃO

Vijf jaar geleden verscheen, bij Uitgeverij Terra, het boek Blauwe Bloemen. De samenstellers Rob Leopold en Rieteke Verel presenteren daarin een verzameling teksten waarin schrijvers uit binnen- en buitenland hun fascinatie voor blauw bekennen. Ik ben ook zo'n blauwaanbidder. Geen groter esthetische ervaring dan in de lente in park Sorghvliet in Den Haag een hoek omslaan en oog in oog komen te staan met een intens blauw gazon dat de houtwal opgolft en het bos inwelft. De wilde hyacinten staan weer in bloei. Datzelfde gelukzalige gevoel overkwam me onlangs in Portimão in de Algarve, waar jacarandebomen een hemel van blauwe bloesems spanden over een terras aan de zee. Niet alleen daarom lieten de plaatselijke erwtjes zich goed smaken.

1 ui

1 rode paprika

150 gram Portugese chourico of Spaanse chorizo

450 gram diepvrieserwtjes

2 eetlepels olijfolie

4-6 verse eieren

2 eetlepels azijn

zout, peper

2 eetlepels gesnipperde peterselie

Pel en snipper de ui, snijd het vruchtvlees van de paprika in repen en de worst in stukjes. Kook de erwtjes 5 minuten. Verhit intussen de olie en bak daarin de stukjes ui, paprika en worst tot de uisnippers glazig zijn. Giet de erwtjes af, schep ze door het uimengsel en laat het gerecht op een heel laag vuur met een deksel op de pan 15 minuten stoven. Breng twee liter water met de azijn aan de kook en draai het vuur laag, zodat het water niet blijft borrelen. Breek stuk voor stuk de eieren boven het water en pocheer ze 3 minuten lang. Breng de erwtjes met zout en peper op smaak, schep ze in een schaal en strooi er de peterselie over. Schep de eieren met een schuimspaan uit het water. Even later uitlekken en dan op de erwtjes leggen.

    • Annelène van Eijndhoven