Indonesië acht excuses Nederland niet nodig

JAKARTA, 17 JULI. Indonesië zal het staatsbezoek van koningin Beatrix volgende maand niet aangrijpen om van Nederland excuses te vragen voor 350 jaar koloniale overheersing.

Dat maakte professor Emil Salim, voorzitter van de nationale feestcommissie, die de viering van vijftig jaar onafhankelijkheid op 17 augustus coördineert, dit weekeinde bekend. Namens president Soeharto zei Salim dat er geen verband is tussen het koninklijk bezoek en het gouden jubileum van de republiek, dat wordt gevierd vier dagen voor de aankomst van het gezelschap uit Nederland.

“We zullen niet vragen om verontschuldigingen”, zei Salim tijdens een studiebijeenkomst van het Indonesische Instituut voor Wetenschappen. “Dit is een staatsbezoek en de koningin krijgt volledig eerbetoon. De suggestie dat de vorstin het bezoek zou moeten gebruiken om spijt te betuigen over het koloniale verleden komt van een aantal mensen in Nederland, niet uit Indonesië”, aldus Salim. Hij zei dat Indonesië tijdens de viering wil laten zien dat het koloniale verleden “historie is en dat we geen enkele wrok meer koesteren jegens de voormalige koloniale macht”.

De Indonesische pers besteedt dezer dagen bescheiden aandacht aan het jongste debat in Nederland over de vraag of excuses voor de politionele acties in de jaren 1945-1949 op hun plaats zouden zijn. Een recent Intomart-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het KRO-programma Brandpunt, wees uit dat 32 procent van de Nederlanders verontschuldigingen wenselijk acht; 48 procent is er op tegen.

De Indonesische regering nodigde koningin Beatrix aanvankelijk uit om deel te nemen aan de feestelijkheden op 17 augustus, maar toen dit denkbeeld in sommige Nederlandse kringen op bezwaren stuitte, toonde Jakarta hiervoor begrip. Daarop kwamen beide regeringen overeen het bezoek enkele dagen na de jubeldatum te laten beginnen.