Hittegolf VS eist 200 slachtoffers

CHICAGO, 17 JULI. Een hittegolf in het midden en het oosten van de Verenigde Staten heeft de afgelopen dagen aan zeker 200 mensen het leven gekost. Alleen al in Chicago stierven zeker 130 mensen als gevolg van de hitte. Volgens een medewerker van de gezondheidsdienst in Chicago zou het uiteindelijke dodental kunnen oplopen tot meer dan 300.

Ook in Missouri, Texas, Oklahoma, Wisconsin, New York en Washington DC vielen doden door de extreme weersomstandigheden. Onder hen zijn veel ouderen. De temperaturen liepen op tot recordhoogten van 40 graden celsius en gingen gepaard met een hoge luchtvochtigheidsgraad en ernstige luchtverontreiniging. De meeste mensen kozen ervoor overdag binnen te blijven. Velen sliepen 's nachts buiten. Jonge kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsmoeilijkheden kregen van de plaatselijke autoriteiten het advies binnenshuis te blijven, veel te drinken en alcoholgebruik te vermijden. In Chicago ontstonden door brand en onweer stroomstoringen waardoor 40.000 inwoners verstoken waren van elektriciteit. In Ohio ontspoorden zestien wagons van een goederentrein omdat de rails door de hitte waren uitgezet en kromgetrokken. In Iowa gingen meer dan 800.000 kippen en kalkoenen dood. Ook duizenden runderen stierven ten gevolge van de hitte. Naast het overvolle mortuarium van Chicago zijn koelwagens geparkeerd om de slachtoffers van de hittegolf op te vangen. Doordat er nog 113 lijken in afwachting van hun lijkschouwing zijn opgeslagen, kan het officiële dodental van de hittegolf nog oplopen. Volgens de laatste weerberichten zou het gebied rond New York, New Jersey en Connecticut het ergste hebben gehad. Vanaf zondag is de hittegolf daar over haar hoogtepunt heen en gaan de temperaturen iets omlaag. (Reuter, AP)