Handelsverbod Smit Trafo op rustige beurs

AMSTERDAM, 17 JULI. Smit Transformatoren kreeg vanmorgen op de effectenbeurs een tijdelijk handelsverbod opgelegd omdat ABN Amro met de mededeling kwam dat gedupeerde beleggers schadeloos zullen worden gesteld. Vrijdag sloot Smit op 24,10 gulden. De Vereniging van Effectenbezitters stelde vorige week al een onderzoek in of het bedrijf op geoorloofde gronden door ABN Amro naar de beurs is gebracht.

AMSTERDAM De aandelenhandel in Amsterdam verliep vanochtend rustig. De beursthermometer, de AEX, noteerde 1,83 punt hoger op 457,51. Internationals als Philips, Akzo Nobel, Unilever en Koninklijke Olie stonden alle op winst. De fondsen steunden op een vastere dollar. Ook de obligatiemarkt in Amsterdam deed weinig. De koersen hingen rond het slotniveau van vrijdag.

De tienjarige noteerde onveranderd 106,55. Hier en daar kon een fonds wat aantrekken, bijvoorbeeld bij de verzekeraars. Fortis (Amev/VSB) steeg 1,50 tot 90,90. Eerder op de dag noteerde de bankverzekeraar nog 91 gulden. Aegon verdiende in de ochtenduren zestig cent (55,70). De koers van ING liep twee kwartjes op tot 89,30. ABN Amro noteerde zelfs drie dubbeltjes lager op 60,70.

Een opvallend stijging vertoonde DSM, die er een daalder bij kreeg (140,20). Branchegenoot Akzo Nobel wist dertig cent aan te trekken tot 198,30. Koninklijke Olie klom vier dubbeltjes tot 191,60 en Philips wist twee kwartjes aan te dikken tot 80,70.

Nutricia verloor bijna twee gulden. Het bedrijf verloor 1,80 gulden en noteerde 106,40. De handel in het fonds wordt nog steeds gevoed door hardnekkige geruchten over een vijandige overname van Nutricia.

Op de lokale markt sprong havenbedrijf Hes Beheer 1,50 gulden omhoog tot 14,40 gulden. In februari stond Hes nog op 21 gulden. Hes is druk aan het snijden in het personeelsbestand. Dit jaar behaalt de onderneming nog verlies. Vorig jaar verloor Hes al 7 miljoen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag een topdag. De Nikkei index voor 225 fondsen steeg 324,77 punten naar 16842,47 punten. Het was de hoogste stand van de beursbarometer sinds 10 weken. De kooplust in Tokio werd volgens handelaren aangewakkerd door een stijging van de dollar ten opzichte van de yen en het feit dat Japan de eerste zes maanden van 1995 een surplus op zijn handelsbalans heeft van 57,4 miljard dollar.