'Groeistuipen' veroorzaken de problemen met Iwan bij Roda

KERKRADE, 17 JULI. Het onderwerp was Iwan, Iwan en nog eens Iwan, gisteren bij de presentatie van de nieuwe selectie van Roda JC. Technisch directeur Huub Stevens, voorzitter Pickée en bestuurslid Hendriks werden er moe van, al die aandacht over de arbitragezaak rondom de Poolse speler. “Ik dacht dat we hier bij de presentatie van een voetbalelftal waren, en niet bij een advocatenkantoor”, riep Stevens fel.

Tot verbazing van Tomek Iwan en Feyenoord stelde de rechter Roda donderdag in het gelijk waar het ging om de transfer van de Pool. Hij mag niet naar Feyenoord, maar moet bij Roda blijven en sindsdien is het volgens Pickée “oorlog” tussen Roda en zijn collega Van den Herik.

De voorzitter van Roda vindt dat de “arrogante” Van den Herik die de “fatsoensnormen volledig uit het oog heeft verloren”, de zaak omdraait en de schuld voor de problemen van “het gezin Iwan” in de schoenen van de club uit Kerkrade wil schuiven. “Iwan is aan het handje van zijn zaakwaarnemer en Van den Herik in een andere wereld beland.” Waar Nol Hendriks aan toevoegde: “Als hij weg is onder de rook van Rotterdam, zal hij wel weer bij zinnen komen.”

Het probleem voor Roda is nu de bereikbaarheid van de Pool. Volgens Stevens is “Tomek een gevoelige jongen die volledig is opgenomen door Roda. Misschien denkt hij wel dat we hem niet meer terugwillen. Maar hij kan zonder problemen terugkomen in de spelersgroep. Alleen kunnen we niet met hem in contact komen om hem dat duidelijk te maken”.

Iwan kan onder een goed gesternte terugkomen, want hij gaat het - voor Roda-begrippen - astronomische salaris van een half miljoen gulden verdienen. “We hebben het daar met de spelersgroep over gehad en die reageerde heel professioneel. Ze begrepen het”, aldus assistent-trainer Achterberg.

Hoewel de officiële elftalfoto gisteren werd gemaakt, is de selectie afgezien van Iwan nog niet compleet. Naast nieuwelingen Roelofsen (MVV), Oyer (Volendam) en Canale (AA Gent) zoekt Roda nog twee aanvallers. Dinsdag testen Stevens en Achterberg de zoveelste buitenlander voor de linkerspitspositie. Ook op rechts zijn de zaken nog niet rond, want de Nigeriaan Babangida heeft nog steeds geen contract getekend.

Volgens Stevens vallen de problemen rondom Iwan onder de categorie “groeistuipen” van een club die op het punt staat van de subtop naar de top te stijgen. “Onze begroting is nog te bescheiden om ons te wapenen tegen de grote clubs.” Over twee jaar zal volgens de Limburgers alles anders zijn. Dan is er een nieuw stadion en verwacht Roda een exploitatieresultaat van tien miljoen te hebben. “Dan zal het ons niet meer gauw gebeuren dat we een speler moeten laten gaan omdat een andere club een beter aanbod doet”, gelooft Stevens.

Roda moest twee belangrijke spelers laten gaan, omdat ze contracten kregen aangeboden waar ze volgens Stevens onmogelijk 'nee' op konden zeggen. “Maar als je diep in de harten kijkt van Raymond Atteveld en Max Huiberts waren ze liever bij Roda gebleven”, zegt Stevens. “Om hun karwei af te maken”, vult Achterberg aan. Beide trainers hadden het als mens moeilijk bij het afscheid van Atteveld (naar Vitesse) en Huiberts (naar Borussia Mönchengladbach). “Ik had echt kippevel”, zegt Achterberg.

Stevens en Achterberg hebben zich tot doel gesteld van Roda JC een voetbalbolwerk te maken. Er is voor het eerst een fulltime jeugdcoördinator aangesteld. Ook een voedingsdeskundige behoort inmiddels tot de staf. Hij is met de nodige scepsis onthaald, vooral door Barry van Galen. Achterberg: “We leerden dat salade de voedingswaarde van pasta vasthoudt. Dus wij zeiden tegen Barry: 'Stel je voor, het is verlenging van een UEFA-Cupduel en jij hebt geen salade bij je pasta gegeten. Dan zeggen wij tegen jou, ga er maar uit want je pasta is uitgewerkt.' Dus eet Barry voortaan salade bij het leven.”

Wat kan de nummer twee van de afgelopen competitie dit seizoen presteren? De verwachtingen zijn bescheiden. Roda wil twee Europese ronden overleven en hoopt zich weer voor internationaal voetbal te kwalificeren. Het is volgens Stevens niet reëel om weer op 54 punten te rekenen. “Buitenlanders zeggen me dat we daarmee in hun land kampioen zouden zijn geworden.”

    • Robert Giebels