'Geen ontduiking belasting CDU'ers'

BONN, 17 JULI. Berichten in de Duitse weekbladen Der Spiegel en Focus van vorige week over belastingontduiking door de CSU-politici Max Streibl (ex-premier van Beieren), Alois Glück, fractieleider in de landdag in München, en Gerold Tandler (oud-minister van financiën) zijn onjuist gebleken. Dit meldt het dagblad Die Welt, dat weet te melden dat Spiegel-hoofdredacteur Stefan Aust inmiddels telefonisch zijn excuses voor die berichten heeft aangeboden.

De advocaten van de CSU-politici zouden die excuses hebben aanvaard op voorwaarde dat het weekblad hun tot nu toe gemaakte juridische kosten betaalt. Als tegenprestatie zal het CSU-trio afzien van eerder aangekondigde claims op schadevergoeding. De beide weekbladen hadden gemeld dat de Beierse fiscus bij een inval in een bank in Landshut bescheiden hadden gevonden waaruit gebleken zou zijn dat Streibl cum suis tussen 1990 en 1993 voor een bedrag van 22 miljoen mark aan belastingen zou hebben ontdoken.

Vandaag meldt Der Spiegel dat het openbaar ministerie in München na onderzoek van de in beslag genomen bescheiden “zijn oorspronkelijke verdenking niet bevestigd ziet” en vermoedelijk deze week het vooronderzoek zal afsluiten.