Foo Fighters

Foo Fighters (Capitol 8 34027)

Na het gerucht dat David Grohl zich bij de band van Tom Petty zou voegen, blijkt de drummer van Nirvana toch een andere plaats in de muziekgeschiedenis voor zichzelf in gedachten te hebben gehad. Grohl is songschrijver, zanger, gitarist en gezicht van zijn nieuwe band Foo Fighters geworden. En onlangs verscheen, ruim een jaar na het overlijden van Kurt Cobain en het einde van Nirvana, de debuut-cd Foo Fighters.

Al heeft Grohl een volwaardig kwartet met ook oud Nirvana-gitarist Pat Smear, voor de cd speelde hij alle instrumenten zelf en hij laat horen de kneepjes voor een eenmans gitaargroep in zijn vingers te hebben. Gohl schreef een evenwichtig repertoire, met een index aan stemmingen: iets melancholisch, iets agressiefs, iets teders en iets rauws.

Maar hoe geramd de composities ook zitten, hoe vakkundig ze ook worden uitgevoerd en hoezeer Grohls talenten mogen verrassen - de ziel ontbreekt. Op een enkel nummer na, waarin Grohls adequate maar weinig karakteristieke stem omfloerst wordt door het naar voren gemixte gitaargeruis of meer profiel krijgt door effectapparatuur - zoals in het zuigende Floaty - heeft Foo Fighters te lijden onder zijn keurigheid. Met dit debuut laat David Grohl horen wat hij de afgelopen jaren heeft geleerd, nu moet hij er ook nog iets mee doen.

    • Hester Carvalho