Explosie in depot marine Brazilië

RIO DE JANEIRO, 17 JULI. Bij een serie krachtige explosies in een munitie-opslagplaats van de Braziliaanse marine op een eilandje in de baai van Rio de Janeiro zouden gisteren bijna honderd doden zijn gevallen en tientallen gewonden.

Dat melden Braziliaanse persbureaus op grond van getuigenverklaringen. De autoriteiten hebben alleen gezegd twintig gewonden, van wie enkele met zware brandwonden, met helikopters te hebben overgebracht naar ziekenhuizen op het vasteland. Een militaire woordvoerder zei later dat er tijdens de ontploffing slechts veertig mensen aanwezig waren in de opslagplaats.

De explosies deden zich voor op het eilandje Boqueirão, dat in de baai van Guanabara ligt, niet ver van de snelweg die het internationale vliegveld verbindt met het centrum van Rio. De vlammen waren op tientallen kilometers afstand te zien. Het eiland zou een van de belangrijkste arsenalen van de Braziliaanse strijdkrachten zijn. Er werden onder meer artilleriegranaten opgeslagen. De opslag van munitie op een steenworp afstand van enkele dichtbevolkte wijken is al langer omstreden.

Een woordvoerder van het ministerie van marinezaken in de hoofdstad, Brasilia, sloot een aanslag uit. Volgens hem ging het om een ongeluk. Een journaliste van de Britse BBC-radio zei vanmorgen dat de ontploffing mogelijk het gevolg is van het neerstorten van een brandende papieren heteluchtballon. Het laten vliegen van dergelijke ballonnen is een populair tijdverdrijf in Rio.

Volgens de brandweer zijn zeker veertig huizen op het eiland door de ontploffing en de brand die erop volgde ingestort. De gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro heeft gisteren noodmaatregelen afgekondigd. Op het internationale vliegveld Galeão, dat op drie kilometer afstand ligt, eveneens op een eiland in de baai, werd “uit voorzorg” een startbaan afgesloten. Op dit eiland bevinden zich ook grote wapendepots, onder meer voor torpedo's en geleide wapens. (AP, Reuter)