Er zit nog genoeg in die arm

Bart Volkerijk heeft gisteren zijn rentree gemaakt als werper in een oefenwedstrijd tegen Neptunus. De 38-jarige honkbalcoach van het Haagse ADO zag zich geconfronteerd met een sterk uitgedunde werpersstaf en besloot de laatste twee innings zelf op de heuvel te gaan staan. Het was een succesvolle rentree, want ADO won met 7-6 en Volkerijk, die zijn actieve loopbaan in 1993 beëindigde, gooide twee keer drie-slag.

Jezelf opstellen, hoe gaat dat precies?

Nou, ik heb het gewoon aan mezelf gevraagd. Het is nooit mijn bedoeling geweest om weer aan wedstrijden mee te gaan doen. Ik hoor al het hele seizoen de vraag wanneer ik nou eens op de heuvel ga staan, omdat iedereen weet met wat voor 'personeelsproblemen' wij kampen. Ik heb heel lang geaarzeld, want voordat je het weet word je voor Heintje Davids uitgemaakt.

Hoe vond je het zelf gaan?

Het viel me niet tegen. Er zit nog genoeg in die arm. Dat wist ik ergens ook wel, want op de training gooi ik ontzettend veel. Maar dat is gooien en niet werpen. Het verschil is dat je op de training niet honderd procent gooit en ook geen effect in je werpen legt. Dat moet ik weer oppikken. Daarom was ik wel blij dat het gisteren om een oefenwedstrijd ging. Maar het is goed gegaan, want toen ik op de heuvel kwam, stond het 6-6 en we hebben met 7-6 gewonnen.

Hoe reageerden je 'ploeggenoten'?

Die zeiden allemaal 'hè-hè, ein-de-lijk heeft hij eens een beslissing genomen'. Ik heb ook even aan mijn tegenstanders gevraagd wat ze van m'n gooien vonden. Ze zeiden dat ze grote moeite hadden met mijn ballen. Dat was goed om te horen.

Ga je jezelf nu elke wedstrijd opstellen als laatste werper?

Nee, beslist niet. Ik ga alleen gooien in geval van nood. Vooraf maak ik als hoofdcoach een plan: wie is de startende werper, wie de reliever. Als het met de laatste niet goed gaat, zet ik mezelf op de heuvel.

Wat zijn de doelstellingen voor de rest van dit seizoen?

Overleven in de hoofdklasse. We staan nu onderaan, maar dat is nog niet dramatisch. We kunnen ons nog handhaven en als ik het laatste punt kan veiligstellen, dan heeft mijn rentree in ieder geval zin gehad. Als het fout gaat, heb ik het in ieder geval geprobeerd.