Don Giovanni

Mozart: Don Giovanni - The English Baroque Soloists en solisten o.l.v. John Eliot Gardiner (Archiv 445 870-2)

Dit jaar sloot de Engelse dirigent John Eliot Gardiner bij het Holland Festival zijn Mozart-cyclus af met de semi-scènische uitvoering van Die Zauberflöte. Zoals steeds kwam vrijwel gelijktijdig de cd uit met de opera het jaar ervoor in het Holland Festival te zien was, deze keer dus Don Giovanni, een onvergetelijke uitvoering en het hoogtepunt van de cyclus. Zelfs in de latere uitzending op televisie bleef de spanning van de uitvoering in het Amsterdamse Concertgebouw grotendeels voelbaar.

Ook in de cd-opname ontbreekt de geladenheid niet. Al is dat wat in de zaal juist zo aangenaam is, namelijk dat de zangers mogen acteren (wat bij Mozart de kwaliteit van de muziek ten goede komt), op de cd soms een nadeel. Het gestommel van de zangers en het soms kuchende publiek (gelukkig is het tussentijdse applaus eruit gesneden) bij deze live-registratie tijdens de Ludwigburger Schlossfestspiele '94 is wel eens hinderlijk. Maar het gaat uiteindelijk niet ten koste van de adembenemende interpretatie.

Rodney Gilfry is een zeer directe en krachtige Don Giovanni, Luba Orgonasova zingt Donna Anna met een glashelder geluid, Andrea Silvestrelli is een imposante Commendatore en ook Christoph Prégardien (Don Ottavia), Charlotte Margiono (Donna Elvira) en de rest van de cast zingen zonder uitzondering voortreffelijk. De combinatie van deze perfecte cast en het briljant spelende English Baroque Soloists, en dat onder de geestdriftige leiding van Gardiner maken van deze opname een van de beste die er ooit van Don Giovanni zijn verschenen.

    • Paul Luttikhuis