Crash toppers Formule 1 'race-ongeval'

SILVERSTONE, 17 JULI. Damon Hill en Michael Schumacher zijn gisteren ernstig gewaarschuwd na hun crash op het circuit van Silverstone. Beide kanshebbers voor de wereldtitel in de Formule I crashten in de 44ste ronde van de Grote Prijs van Engeland. Hill probeerde de wereldkampioen in een scherpe linkerbocht binnendoor in te halen. Schumacher nam de bocht, Hill ging vol op zijn remmen staan, maar die blokkeerden. Zijn wagen boorde zich vervolgens in die van de Duitser.

Nadat de rijders waren gehoord en videobeelden waren bekeken, kregen beiden een zware reprimande van de autosportfederatie FIA. Schumacher en Hill kregen te horen dat vergelijkbare acties in de toekomst zullen leiden tot verregaande straffen.

Volgens Schumacher was er maar één schuldige: “Hill's inhaalmanoeuvre was totaal onnodig en dom. Die bocht is absoluut ongeschikt om een aanval te wagen.” Hill wilde op zijn thuiscircuit wat laten zien, maar gaf later toe dat “Schumacher misschien moeilijker te passeren is dan ik dacht”. De Brit deed het ongeluk af als een 'race-ongeval'.

Hill had bij de start pole-position en reed de eerste ronden aan kop. De als derde vertrekkende Alesi haalde Schumacher meteen na de start in. Hill verdween uit het zicht van de wereldkampioen en had na tien ronden 11,5 seconden voorsprong op zijn grote rivaal. Pas in de achttiende ronde, bij een pitstop van Alesi, kreeg Schumacher de kans zijn achterstand terug te brengen. Die bedroeg op dat moment ruim twintig seconden. Toen Hill in de 23ste ronde de pits opzocht en daarmee 40 seconden verspeelde, nam de Duitser de leiding.

Bij de eerste stop van Schumacher, in de 31ste ronde, kwam Hill weer in eerste positie. De Duitser wachtte op het volgende oponthoud van de Brit, om weer als eerste verder te rijden. Hij hield die positie vast tot de “alles-of-niets” poging van Hill, vijftien ronden voor het einde.

De crash met Hill kostte Schumacher de zege, maar niet zijn leidende positie in de algehele rangschikking. Hij behoudt zijn elf punten voorsprong op Hill.

Johnny Herbert profiteerde van het uitvallen van de beide leiders. Hij behaalde in eigen land zijn eerste overwinning na 71 Grand Prix'. Herbert rijdt voor het team van Benetton. Briatore haalde hem eerder dit seizoen binnen als vervanger van Jos Verstappen. De Fransman Alesi eindigde als tweede, voor Hill's teamgenoot Coulthard. De Schot verspeelde zijn kansen op een zege door het overschrijden van de toegestane snelheid in de pitstraat, wat hem tien strafseconden opleverde.