Bokser Delibas heet bij de profs Turkish Delight

DOORWERTH, 17 JULI. De gebruikelijke bijnaam was al gevonden, alleen de profstatus liet nog even op zich wachten. Zaterdag in Parkhotel De Branding in Doorwerth werd eindelijk de langverwachte geboorte-akte opgemaakt. Naam: Orhan 'Turkish Delight' Delibas. Beroep: bokser. Manager: Stan Hoffman. Mentor: Regilio Tuur.

Zijn toekomstplannen zijn ambitieus. Hij wil in 1997 wereldkampioen worden. Op 16 september maakt hij op een boksgala in zijn voormalige woonplaats Arnhem zijn debuut. “We laten hem met pijn in ons hart gaan, maar respecteren zijn beslissing”, zeggen bondscoach Hennie van Bemmel en NOC*NSF-gedelegeerde Hans Jorritsma onafhankelijk van elkaar. “Zijn vertrek is een ramp voor het Nederlandse amateurboksen”, vult Van Bemmel aan. “Er is een kans dat dat we in Atlanta niet één bokser in het olympisch toernooi zullen hebben.”

Jorritsma, woordvoerder namens chef de mission Bolhuis, wil niet van kapitaalvernietiging spreken. “Maar het is natuurlijk wel zo dat we de afgelopen drie jaar veel tijd, energie en geld in Orhan hebben gestoken. We hebben geprobeerd om hem optimaal te begeleiden. We zagen in Orhan een potentiële kampioen. Het is een hard gelag om hem dan amper twaalf maanden voor de Spelen los te laten. Ook al omdat we hem als mens en als topsporter heel hoog hebben zitten.” Jorritsma noemde Delibas “het boegbeeld van onze olympische kernploeg”.

De NOC*NSF-leiding, die de bokser van een huis, auto en een militaire baan voorzag, verwijt Delibas niets. “De afgelopen week hebben we intensief overleg met Orhan gevoerd”, legt Jorritsma uit. “Daaruit trokken wij al de conclusie dat we hem niet meer konden tegenhouden. Wij denken dat hij voor zichzelf de juiste beslissing heeft genomen.”

Het zat er natuurlijk al een tijd aan te komen. De 24-jarige Nederlandse Turk was na ruim 160 partijen uitgekeken bij de amateurs. Hij was hard toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn dubieuze nederlaag in de kwartfinales van de WK in Berlijn, half mei, tegen de Duitser Beyer vormde voor hem het psychologische eindpunt. “Sindsdien ging ik met tegenzin naar de training”, stelt Delibas. “Ik wilde mezelf niet langer voor de gek houden.”

Delibas behaalde zijn grootste succes als amateurbokser in Barcelona bij de Olympische Spelen. Daar won hij zilver. “Veel had Orhan het komende jaar niet meer te winnen”, erkent zijn trainer en bondscoach Van Bemmel. “Het afscheid valt zwaar. Maar hij kan altijd een beroep op me blijven doen.”

De bokser had profaanbiedingen uit Duitsland en van de Nederlandse promotor Henk Ruhling op zak. Hij wilde echter eigenlijk maar één ding: naar Amerika. Naar Gleason's Gym in New York, waar Regilio Tuur groot en rijk is geworden en waar zijn vroegere teamgenoten Joval en Poeder knokken om roem en geld. De uitnodiging van Tuur om het WK-gevecht tegen Pete Taliaferro in New Orleans bij te wonen op 17 juni kwam op het juiste moment. “Orhan keerde voor zijn doen heel enthousiast terug van die trip”, geeft Van Bemmel aan. Delibas tekende een contract voor vier jaar bij Stan Hoffman. Hij vertrekt op 2 augustus voor een trainingskamp van een maand naar New York.

Zijn bijnaam, Turkish Delight, vindt hij schitterend. “Met het oog op de vele Turkse taxichauffeurs in New York is het commercieel ook nog interesssant.” (ANP)