Birmese pers negeert vrijlating Aung San

RANGOON, 17 JULI. Een week na de opheffing van het huisarrest van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi hebben de volledig door de militaire autoriteiten gecontroleerde media nog altijd geen melding gemaakt van deze gebeurtenis.

“Ze hebben mij een tennisbal in de mond geduwd”, zegt een hoofdredacteur van een plaatselijke krant, die al een week op de hoogte is van het nieuws maar voor alles wat hij publiceert goedkeuring van bovenaf nodig heeft. Ook de enige televisiezender van het land heeft de vrijlating van de Nobelprijs-winnares tot nu toe geheel doodgezwegen.

Niettemin hebben de meeste inwoners van de hoofdstad het bericht intussen mondeling of via buitenlandse radiostations wel vernomen. Nog steeds durven echter maar enkele honderden waaghalzen voor het huis van Suu Kyi te luisteren naar de korte toespraak die ze daar tot nu toe bijna elke middag heeft gegeven. Een deel van het publiek bestaat, naar algemeen wordt aangenomen, uit agenten van de gevreesde inlichtingendienst.

Niet bekend

Het is de vraag of bij deze gelegenheid meer mensen hun angst voor de agenten van de geheime dienst zullen hebben overwonnen. “Ik ga er in elk geval niet naar toe”, zegt een man van middelbare leeftijd, die zegt een aanhanger van haar te zijn.