Beieren erg te spreken over Chinese orders

BONN, 17 JULI. Na voor in totaal ruim vijf miljard mark contracten met Duitse exportbedrijven te hebben getekend heeft de Chinese president Jiang Zemin zijn vijfdaagse bezoek aan de Bondsrepubliek zaterdag beëindigd.

Vooral de Duitse auto-industrie heeft haar positie op de Chinese groeimarkt weten te verstevigen. Daimler-Benzdochter Mercedes sloot contracten ter waarde van 1,4 miljard mark af voor de oprichting van bilaterale “joint ventures” die in China auto's, motoren, bussen en chassis-onderstellen gaan bouwen. Ook Bosch (benzine-injectie-apparatuur) en Audi (gemodificeerd model 100, totaal-pakket uiteindelijk 650 miljoen mark) tekenden dergelijke gemeenschappelijke produktie-overeenkomsten met Chinese staatsbedrijven.

Audi krijgt een grotere plaats in een bestaand samenwerkingsverband van het moederbedrijf Volkswagen met de Chinese autofabriek FAW. Porsche hoopt op een contract voor een research-instituut voor de Chinese autoindustrie. Maar BMW is minder optimistisch over zijn kansen op de Chinese markt. Na een gesprek met Jiang Zemin sprak BMW-topman Bernd Pischetsrieder zaterdag tenminste van “een zeer lange weg” die nog moet worden afgelegd voor zijn bedrijf in China kan of wil investeren. Siemens (München) daarentegen bereikte een akkoord over de bouw van twee fabrieksinstallaties met een totaalwaarde van 1 miljard mark.

De Beierse premier Edmund Stoiber toonde zich tevreden over het aandeel van bedrijven uit zijn deelstaat in het Chinese orderpakket. Net als kanselier Kohl en minister Kinkel (buitenlandse zaken) eerder vorige week in Bonn hadden gedaan, had Stoiber tegenover Jiang Zemin gesproken over de Duitse zorgen over de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek en hem een lijst van politieke gevangen in China overhandigd met het verzoek iets aan hun lot te doen.

Maar de mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) kwam afgelopen weekeinde met scherpe kritiek op de manier waarop Jiang Zemin in Duitsland is ontvangen. De secretaris van de Duitse afdeling van AI, Volkmar Deile, vindt dat de Duitse regering het thema mensenrechten “volledig heeft ontwaardigd” door het accent zo sterk te (laten) leggen op de Duits-Chinese economische samenwerking. Vooral een verklaring van kanselier Kohl, namelijk dat tussen landen met uiteenlopende culturele opvattingen en economische niveaus ook verschillen van opvatting over mensenrechten kunnen bestaan, was AI zeer in het verkeerde keelgat geschoten.