Als je een pruik opzet ben je al iemand anders

Marta Kramer uit Purmerend

“Miss Saigon vond ik erg goed. Een mooi decor en mooie stemmen. Wij hebben met het Nederlands Kindertheater ook op Broadway gespeeld en sommige mensen vonden onze Tiptop Tommy niet slechter dan Miss Saigon; daar was ik best wel een beetje trots op.

Tiptop Tommy Care-a-Lot hebben we in december tien keer op Broadway gespeeld. In het Nederlands heet de musical Toffe Tommie Zorgenloos en het gaat over zwerfkinderen. Het geld dat we met de voorstelling hebben verdiend was voor straatkinderen in Guatemala. De musical gaat over het meisje Marloe en haar zorgpoppetjes. Als ze verdriet heeft of zorgen, dan vertelt ze dit aan de poppetjes die later in de musical tot leven komen. Haar lievelingspoppetje, Toffe Tommie, kan kleuren toveren. Wanneer ze Tommie kwijtraakt, gaat Marloe op zoek naar de regenboog. En wanneer ze de regenboog heeft gevonden, ontmoet ze Tommie ook weer. Leuk hè?

Ik heb ook meegespeeld in de Smogsmullers Reuze Daad, dat is een musical over het milieu. Twee kinderen proberen samen met de bijna uitgestorven Vorkstaartscharrelaar de aarde van de ondergang te redden. Het is een heel spannend avontuur. Sinds mijn achtste zit ik al op de Theaterschool in Purmerend. Zaterdags ga ik altijd van tien tot twee. We hebben toneel, dans, mime, zingen. Als we repeteren voor een musical ga ik vaker. Dat vind ik de leukste uren van de week.

Door de week speel ik op mijn kamer toneelstukjes, luister naar muziek, of ik dans een beetje in de kamer. Pappa geeft pianoles en samen oefenen we de liedjes van de musical. Ik zit ook op pianoles, maar toneelspelen vind ik leuker. Je kunt lekker gek doen. Als je een pruik opzet, ben je al iemand anders. Ik vind het leuk om heel gemeen of heel vals te spelen. Zo ben ik in het echt niet, hoewel mijn kleine broertje daar anders over denkt.

In totaal zitten er ongeveer driehonderd kinderen op de Theaterschool en met een groepje van ongeveer veertig kinderen werken we aan een musical en daarna gaan we op tournee. Zo zijn we ook in New York gekomen. Kijk hier sta ik op Broadway. Grappige foto, hè? Welk kind van twaalf kan nu zeggen dat ie al op Broadway heeft gestaan? In mijn plakboeken verzamel ik alles van voorstellingen waarin ik meespeel. Foto's, stukjes uit de krant, theaterkaartjes.

Ik verzamel geen foto's van beroemde acteurs en actrices, of filmsterren. Ik zou niet weten van wie, ik ben niet echt een fan van iemand. Lottie Hellingman vind ik wel erg goed. Ze zit ook op de theaterschool en kan heel goed zingen en acteren. Maar ik heb niet een idool zoals jongens die hun hele slaapkamer vol plakken met Ajax.

Ik zou graag een hoofdrol willen spelen in een tv-serie. Bij tv kun je het nog een keer over doen als het fout gaat en dat kan niet op toneel. Ik heb al een paar keer auditie gedaan. Eén keer was ik al in de tweede ronde, maar toen hebben ze een meisje genomen dat jonger was. Dat was voor een serie van het boek Madelief van Guus Kuijer, dat ken je zeker wel?

Volgend jaar ga ik naar de brugklas van het VWO, daarna wil ik medicijnen studeren, want ik wil graag kinderarts worden. Of juf. Als je naar een theaterschool gaat, weet je niet zeker of je wel een baan krijgt. Ze nemen alleen de besten.

Als ik kinderarts ben, of juf, probeer ik bij een gezelschap te komen of in een tv-serie. Ik kan altijd wel even met werken stoppen om toneel te spelen. Maar stel dat ik naar een theaterschool zou gaan en ze zeggen 'Marta we beloven dat je later mag meespelen in een tv-serie' dan zou ik daar voor kiezen. Dat is toch het leukste wat er is.''

    • Cees Banning