Zonder joint is het maar een saaie boel in Almere

ALMERE, 15 JULI. Bezoekers van jongerencentrum 't Eindpunt in Almere mogen sinds kort alleen nog maar blowen in het 'blowershok' bovenin het gebouw, ver weg van de ingang. Er kwamen zoveel jongeren die softdrugs gebruikten, dat andere jongeren het jongerencentrum niet meer bezochten. Ze werden afgeschrikt door de blowers die beneden in het halletje stonden, zegt jongerenwerker Piërre Stroomer.

Jongerencentra en scholen uit Almere stelden deze week in een nota de gemeenteraad voor een coffeeshop te openen om handel in softdrugs te reguleren. Ze werden daarin ondersteund door de GGD en het Consultatiebureau Alcohol en Drugs (CAD) van Flevoland. Hoewel Almere relatief gezien niet meer softdrugsgebruikers kent dan de rest van het land, is de overlast die gebruikers veroorzaken voor scholen en jongerencentra te groot geworden, aldus de nota.

Omdat Almere nu geen coffeeshop kent, maar wel vraag naar softdrugs, hebben huisdealers zich op de markt gestort. Die zoeken plekken op waar veel potentiële klanten komen, zoals de drie jongerencentra, scholen, gokhallen en discotheek Medusa, de enige discotheek van Almere, die naast 't Eindpunt ligt. En de dealers trekken op hun beurt weer klanten. “In het weekend zwermen hier 's avonds groepen blowers op straat. Dan zeggen buurtbewoners weer: 'zie je wel die disco en 't Eindpunt trekken drugsgebruikers aan”', zegt Danielle Sijmons, vrijwilligster bij 't Eindpunt. “Maar ze kunnen gewoon nergens anders naar toe.”

Volgens Stroomer is een gecontroleerde coffeeshop “slechts een deeloplossing”. “Jongeren die we hier eigenlijk helemaal niet willen, kunnen daar gaan gebruiken”, zegt hij. “Bovendien kun je dan beter controleren wie wat gebruikt. Een huisdealer zegt niets tegen een knulletje van 16 die voor de zesde keer in één week wiet komt kopen. In zo'n coffeeshop kan je zo iemand erop aanspreken.”

Voordat hij vier maanden geleden in Almere kwam werkte Stroomer in een jongerencentrum in Hoorn. Daar kwamen ook veel blowende bezoekers. “Natuurlijk gebeurde dat daar niet minder dan hier. Het grote verschil was alleen dat mensen daar naar het jongerencentrum kwamen voor de activiteiten en niet speciaal om te blowen. Hier wordt heel veel geblowd om het blowen. Ook uit een soort verveling.”

Die verveling heeft zeker te maken met het ontbreken van een jongerencultuur in Almere. Een uitgaansleven is er nauwelijks. Zo heeft Almere met 100.000 inwoners bijvoorbeeld geen poppodium. “Almere is leuk totdat je begint te puberen”, zegt Sijmons, die sinds haar twaalfde in Almere woont. “Dan ga je je vervelen. Er zijn weinig café's en de café's die er zijn, zijn voor dertigers. Er is één disco, maar daar draaien ze alleen gabberhouse. Het is hier heel leuk voor kleine kinderen, veel speeltuinen, veel groen. Maar daarna houdt het op.” Voor het uitgaansleven zijn de meeste jongeren aangewezen op jongerencentra.

Huisdealer Juni (30) is vaste bezoeker van 't Eindpunt. Hij denkt dat een coffeeshop in Almere veel problemen zou oplossen. Veel dealers hier zijn gevaarlijk, zegt hij. “Het is gewoon mafia. Ik ben al een paar keer bedreigd door andere dealers.” Juni beschouwt zichzelf als een eerlijke dealer. Hij verkoopt alleen aan vrienden en waarschuwt hen dat ze niet teveel moeten blowen. “Heel veel dealers verkopen te duur en ze hebben troep waar je ziek van wordt.” Met een gereguleerde coffeeshop die goede kwaliteit levert, zou dat niet meer voorkomen denkt Juni. Die zou zulke dealers eruit concurreren.

Maar de politie van Almere vindt het niet nodig dat Almere een coffeeshop krijgt. Volgens de politie geeft het huidige gebruik en handel van softdrugs niet zoveel problemen als de jongerencentra zeggen. De politie is juist bang dat een coffeeshop een aantrekkingskracht heeft op criminelen, en zij heeft niet genoeg mankracht die in de hand te houden. De gemeenteraad van Almere beslist in september over het voorstel.