Veel protest tegen serie kernproeven Frankrijk

WELLINGTON, 15 JULI. In een groot aantal landen is gisteren, op Frankrijks nationale feestdag Quatorze Juillet, geprotesteerd tegen het Franse besluit kernproeven te nemen op het atol Mururoa in de Stille Oceaan.

De premier van Nieuw Zeeland, Jim Bolger, heeft uit protest een uitnodiging voor de receptie op de Franse ambassade genegeerd. Ook de ambassadeurs van de Zuidzee-eilanden Fiji en Samoa zijn niet op de ambassade verschenen voor de viering van de Franse feestdag. Voor de Franse ambassade in de hoofdstad Wellington demonstreerden duizenden Nieuwzeelanders tegen de Franse plannen.

De Zuidafrikaanse minister van waterzaken en bosbouw zei gisteren tijdens een bezoek aan Nieuw Zeeland dat “als er geen milieubezwaren zijn, de testen zeker op het Europese continent, met name in de Franse Pyreneën, zouden moeten worden gehouden”.

De leider van de Japanse oppositiepartij Shinshinto, voormalig premier Toshiki Kaifu, heeft gisteren opgeroepen tot een boycot van Franse produkten als Frankrijk zijn besluit niet terugdraaid. In Taiwan hebben zes ecologische bewegingen gisteren opgeroepen tot een boycot van Franse produkten.

In Ierland heeft de minister van Sociale Zaken, Proinsias De Rossa, uit protest tegen de Franse plannen een alternatieve viering van de bestorming van de Bastille georganiseerd. De Rossa nodigde een ieder uit de receptie op de Franse ambassade te boycotten en op zijn kosten in een hotel de feestdag te vieren. “De bestorming van de Bastille moet gevierd worden. Het was een keerpunt in de geschiedenis, niet alleen voor de Fransen maar voor de gehele mensheid”, aldus de minister.

In Italië heeft het parlement donderdag een motie aangenomen waarin de Franse plannen scherp worden veroordeeld.

Ook in de Europese hoofdsteden Wenen, Brussel, Praag, Bonn en Athene, en in de Amerikaanse steden Washington, New York en San Francisco is voor Franse ambassades geprotesteerd. In Finland heeft een consumentenorganisatie opgeroepen tot een boycot van Franse produkten.

Het schip Rainbow Warrior II van Greenpeace is gistermorgen de haven van Papeete binnengenlopen voor de viering van de Franse feestdag. Op Tahitit hebben enkele honderden mensen gisteren gedemonstreerd tegen het Franse voornemen de kernproeven te hervatten. (AFP, AP, Reuter)