Van Goghs uit Kröller-Müller naar Japan

OTTERLO, 15 JULI. Ruim 70 werken van Vincent van Gogh uit de collectie van het Kröller-Müller Museum zijn komende winter te zien in twee Japanse musea. De tekeningen en schilderijen geven een volledig overzicht van de ontwikkeling van de kunstenaar.

De Japanse reis betekent niet dat Kröller-Müller geheel zonder eigen werk van Van Gogh zit. Er blijft een representatief beeld over, verzekert directeur E. van Straaten. Het museum heeft een verzameling van 278 werken. Van de 90 schilderijen zal een derde (31) in Japan te zien zijn. Ook komen er 42 tekeningen te hangen. De weg met cypres en ster is één van de bekendste doeken die naar Japan gaan. De zonnebloemen blijven in Otterlo. De conservatoren van Kröller-Müller en het Nagoya City Art Museum zijn verantwoordelijk voor de selectie. De tentoonstelling begint 9 december in het Yokohama Museum of Art en loopt tot en met 11 februari 1996. Van 17 februari tot en met 22 maart presenteert het gemeentemuseum in Nagoya het werk. Tien jaar geleden waren voor het laatst werken uit de collectie van Kröller-Müller in Japan te zien. (ANP)