Overname CLBN door de Generale uit België

AMSTERDAM, 15 JULI. De Belgische Generale Bank heeft in principe overeenstemming bereikt over de overname van het meerderheidsbelang in Credit Lyonnais Bank Nederland in Rotterdam van de noodlijdende Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Dat hebben Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) en de Generale Bank gistermiddag in een kort persbericht meegedeeld.

De vakbonden moeten over de overname nog geconsulteerd worden. CLBN is bezig met een nieuwe reorganisatie, waarover met de bonden nog geen overeenstemming is bereikt. De sanering kost een kwart van de 2800 banen. Wie nu met de bonden gaat praten, was gisteravond al inzet van een verschil van mening. Een woordvoerster van de Generale Bank gaat ervan uit dat de bonden met CLBN willen praten. Bestuurder T. de Leeuw den Bouter van de Dienstenbond CNV ziet daar weinig heil in. “Ik wil met de nieuwe eigenaar praten.”

De overname gaat om bijna 95 procent van de aandelen van CLBN, een middelgrote bank met een marktaandeel in Nederland van 2,5 à 3 procent en ruim 90 kantoren. De resterende vijf procent van de aandelen is in handen van particuliere beleggers. Bij de Generale Bank, die buiten België hoofdzakelijk in Frankrijk actief is, werken 24.000 mensen. Vorig jaar was de netto winst 701 miljoen gulden.

Crédit Lyonnais, dat vorig jaar 4 miljard gulden verlies leed, is een paar maanden geleden gered door een kapitaalinjectie van 41 miljard gulden van de Franse overheid. Een van de voorwaarden is dat Crédit Lyonnais dochters en deelnemingen verkoopt. De Europese Commissie onderzoekt deze staatssteun.

Pag.14: Positie Van Driel onzeker

CLBN heeft een eigen vermogen van 1,06 miljard gulden en boekte vorig jaar een netto winst van ruim 43 miljoen gulden. Dit jaar verwacht de bank een verdere winstgroei.

Credit Lyonnais Bank Nederland kwam enkele jaren geleden in opspraak door miljarden kredieten aan het zakenduo Parretti en Fiorini. Daarmee kocht Parretti onder meer de Amerikaanse filmstudio MGM. Dat avontuur eindigde in een financieel debâcle, waarvoor Crédit Lyonnais en daarmee de Franse belastingbetaler de rekening kreeg gepresenteerd.

Welke gevolgen de overname heeft voor de positie van bestuursvoorzitter W. van Driel van CLBN kon de woordvoerster van de Generale Bank gisteravond niet zeggen. “Een antwoord daarop zou voorbarig zijn.” Van Driel wilde, net als de raad van commissarissen, een Nederlandse partij als de nieuwe eigenaar van CLBN.

Vijf weken geleden meldde Crédit Lyonnais dat met de Generale Bank exclusieve onderhandelingen werden gevoerd over de overname van CLBN. Ook Fortis, de Nederlands-Belgische financiële holding, was in de race. Fortis bood naar verluidt een paar honderd miljoen gulden minder dan de ruim 1 miljard gulden die de Generale Bank volgens vakbondskringen op tafel wilde leggen. CLBN zou goed aansluiten bij de VSB Bank, een van de Nederlandse bedrijven van bank- en verzekeraar Fortis.

Crédit Lyonnais heeft de exclusiviteitsovereenkomst met de Generale Bank verlengd met het oog op het afronden van de onderhandelingen. Naar verluidt zullen op 28 juli de contracten worden getekend. “Het is een ingewikkeld dossier”, zegt de woordvoerster van de Generale Bank. “De juristen werken met alle mogelijke ijver aan alle mogelijke teksten. De sfeer is goed, maar wij willen de tijd nemen.”