Newt Gingrich wil referendum drugs

WASHINGTON, 15 JULI. De leider van de Amerikaanse republikeinen, Newt Gingrich, heeft voorgesteld een referendum te houden over de vraag of drugs gelegaliseerd moeten worden danwel hardhandig moeten worden aangepakt. Gingrich zei later tegen verslaggevers dat hij verwacht dat 80 procent van de Amerikanen bij een dergelijk referendum tegen legalisering zal stemmen.

Gingrich zei dit gisteren in een rede voor de Republikeinse partij, waar ook een aantal Republikeinse kandidaten voor het presidentschap zouden spreken. Gingrich is geen kandidaat voor het presidentschap maar heeft niet uitgesloten dat hij daarvoor beschikbnaar is. In de rede sprak Gingrich zich verder uit tegen uitkeringen en voor de doodstraf voor drugsmokkelaars. Gebruikers van drugs die worden aangehouden moeten volgens hem twee dagen per week publieke dienstverlening verrichten. Degenen die een dag missen zouden vervolgens moeten worden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Gingrich bepleitte uitvoerige training door Amerikanen van het Bosnische regeringsleger. (AP)