Lonen Rusland omhoog

MOSKOU, 15 JULI. De regering van Rusland wil begin augustus het minimumloon met 26 procent optrekken. Daartoe heeft zij een wetsvoorstel naar de Doema, de Russische Tweede Kamer, gestuurd. De Russische minister Gennadi Melikan van werkgelegenheid heeft dat gisteren verklaard tegen het Russische persbureau Interfax. Het geld moet komen uit extra begrotingsinkomsten waarvan het grootste deel zal worden gebruikt om sociale programma's te financieren. Dat geld zal in september of oktober beschikbaar komen doordat de achteruitgang van de Russische economie minder snel verloopt dan in de begroting voor dit jaar was berekend. Het mimimumloon bedraagt momenteel 43.700 roebel, amper 15 gulden. In februari van dit jaar sprak de Russische president Boris Jeltsin zijn veto uit over een verhoging van het minimuloon met 164 procent. Het Russische parlement had die eerder goedgekeurd.

Hoewel de meeste Russen meer dan de helft van hun gezinsinkomen aan voedsel besteden, kunnen zij zich nog steeds nauwelijks de aanschaf van fruit en vlees permitteren. Dat blijkt uit een rapport dat een Russisch onderzoekscentrum gisteren publiceerde. Door de slechte financiële situatie is zelfs de consumptie van goedkoop voedsel als brood en aardappels teruggelopen. (AP)