KNVB rekent op ledenaanwas door EK 2000

ZEIST, 15 JULI. Nederland en België als centrum van de voetbalwereld. De voetbalbobo's van de lage landen hieven gisteren in Genève nog maar eens het glas op het officieel binnenhalen van de Europese titelstrijd in het magische jaar 2000; een sportevenement zonder weerga in beide landen met, hopen de organiserende landen in stilte, een finale tussen Oranje en de Rode Duivels op 2 juli.

Om 12.37 uur verliet UEFA-voorzitter Johansson de vergadering om collega Sprengers van de KNVB en KBVB-directeur Courtois te feliciteren. Sprengers beloofde een fantastisch evenement. In elk geval beleven Nederland en België een primeur: nooit eerder organiseerden twee landen samen de eindronde.

In 2000 zal, zoals de plannen nu zijn, Arnhem - Brugge de grootste afstand zijn tussen twee EK-steden: ruim 250 kilometer. Kleinschaligheid is een van de sterke punten, net als de beoogde gezelligheid. Fans, organisatoren, ze moeten elkaar vaak kunnen ontmoeten. 'Savoir vivre', weten te leven, de gemoedelijkheid van de Belgen die aansluit bij het karakter van Jeu Sprengers, de Nederlandse bondsvoorzitter.

In weinig landen leeft het nationale elftal als in Nederland, stelt directeur Harry Been van de KNVB, één van de organisatoren. Eind 1993 trokken 18.000 Nederlanders naar Poznan, Polen, om Oranje naar het WK te schreeuwen. Been: “Dat maak je weinig mee. We wilden dat publiek in eigen land een groot toernooi aanbieden. Ook het effect op de jeugd, de aanwas van leden, is van groot belang.”

Maar natuurlijk speelt meer dan idealisme. De geschatte economische impuls bedraagt ongeveer een miljard gulden en (tijdelijk) werk voor 7600 mensen, rekende het Nederlands Economisch Instituut voor; later deed het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme overigens een tegenonderzoek dat iets gematigder cijfers opleverde.

De bouw krijgt een stimulans, duizenden toeschouwers zullen de Lage Landen doen overstromen, hotels profiteren mee, de tv spreidt Nederland en België over de hele wereld, ongeveer een half miljard kijkers in pakweg 150 landen zien bij voorbeeld de finale, op 2 juli in Nederland. De openingswedstrijd is waarschijnlijk in België, op 10 juni.

De kleine landen van Europa stonden na de keuze voor Nederland en België op van hun stoelen en klapten. Zij zien kans voor een eventuele kandidatuur in de toekomst. Harry Been, straks met zijn Belgische collega Courtois directeur van de Stichting Euro 2000, noemt zo een paar mogelijke combinaties: Zwitserland en Oostenrijk, de Baltische staten, Roemenië en Bulgarije, de Scandinavische landen, die zelfs al azen op een WK. Voor een klein land alleen is het onmogelijk een EK met zestien landen te houden, zoals voor het eerst te gebeuren staat in Engeland (1996). Dat kunnen alleen Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland en België zorgen voor de doorbraak van de kleintjes.

Amsterdam (Arena), Rotterdam (Kuip), Eindhoven (Philips) en Arnhem (Gelderland) zijn tussen 10 juni en 2 juli 2000 de waarschijnlijke Nederlandse speelplaatsen. Utrecht valt af als de capaciteit niet wordt uitgebreid. Brussel (Constant Vanden Stock en Koning Boudewijn-stadion), Charleroi (Mambour) en/of Luik (Sclessin), Brugge (Olympia) en een eventueel nieuw stadion in Antwerpen zijn de Belgische accommodaties. De eis is een capaciteit van 50.000 voor de openingswedstrijd en de finale, 40.000 voor de halve en kwartfinales en 30.000 voor de overige wedstrijden.

Er is nog wel wat werk te doen, vooral in België dat nog geen enkel stadion met de vereiste capaciteit heeft. In Nederland namen particulieren het initiatief tot het verbeteren c.q. bouwen van stadions. In België zijn de arena's meestal van de overheid, op Sclessin van Standard Luik na. Naar schatting bezoeken een half miljoen fans het toernooi, van wie ruim de helft afkomstig uit Nederland en België.

Als hij terugkijkt, weet Been één moment te noemen waarop het spannend was of de kandidatuur zou slagen. Dat was in februari, toen de UEFA opeens een lijstje met twintig, dertig vragen voorschotelde en de ultieme beslissing uitstelde. Er waren problemen met belastingen. Waar moesten spelers belasting betalen over hun verdiensten, volgens de Nederlandse of de Belgische regels?

Moeilijkheden over dopingcontroles doemden op. In Vlaanderen bij voorbeeld is het opsporen van verboden middelen een staatsaangelegenheid. Het is daar mogelijk dat tijdens een golftoernooi voor halfblinde ouden van dagen een controleur komt en een van de deelnemers een plas moet inleveren. Al die zaken zijn op één lijn gesteld.

De komende jaren leren de organisatoren van Engeland (EK 1996) en Frankrijk (WK 1998). Misschien dat een der komende jaren wel een mooie generale plaatsvindt voor het EK in 2000. Been: “We willen wel proberen de finale van de Champions League of EC 2 te organiseren, volgend jaar of in 1997.” (ANP)