Kleinste hotel

Mooi, dat kleinste hotel ter wereld in Eernum (NRC Handelsblad, 6 juli). Aan de andere kant van de aardbol hebben mijn broer en schoonzus, Frans en Vivien Kroese, in de Barossa Valley van Zuid-Australië sinds 1986 'het kleinste hotel ter wereld'. Deze typering is zo op de lijst gezet door 'The world Almanac of Hotels'. 'The Landhaus' is de enige overgebleven originele herderswoning uit 1842 van Bethany. Bij de restauratie wilden zij alles in de oude staat bewaren: de brede pijnboombalken, de grote open haard, de lage deuren. Het rechtergedeelte van de woning is voor dat ene paar gasten. Op de binnenplaats onder wijnranken een privé spa (een verwarmd bubbelbad in een grote houten ton). Het linkergedeelte van The Landhaus herbergt een restaurant voor twaalf personen, de wijnkelder en de keuken. Het geheel wordt omgeven door een prachtige, kleurrijke tuin, waarachter nog een wijngaard ligt.

    • M. Kroese