Jeltsin langer in ziekenhuis, zegt alle afspraken af

MOSKOU, 15 JULI. De Russische president Jeltsin, die dinsdag in een ziekenhuis is opgenomen met acute hartklachten, heeft al zijn verplichtingen tot 24 juli afgezegd. Hij zal de hele volgende week nog in het ziekenhuis bijven.

Dit maakte een medewerker van de president gisteren bekend.

Eerder op de dag werd duidelijk dat hij op doktersadvies zijn bezoek volgende week aan Noorwegen had uitgesteld. Jeltsin (64) lijdt aan ischemie, een ziekte waarbij de bloedtoevoer naar het hart plaatselijk belemmerd is. Aanvankelijk had het bezoek aan Noorwegen woensdag en donderdag zullen plaatshebben. Nu zal het waarschijnlijk verschoven worden naar augustus, aldus de woordvoerder.

Eerder deze week zeiden medewerkers van de president nog dat het programma van Jeltsin volgende week niet veranderd zou worden, en dat hij waarschijnlijk maandag uit het ziekenhuis zou worden ontslagen. Het Kremlin gaf zelfs een verklaring uit om geruchten op de financiële markten tegen te spreken als zou Jeltsin een hartaanval hebben gehad of zelfs zijn overleden.

Jeltsins vrouw Naina heeft haar echtgenoot gisteren in het ziekenhuis bezocht. Ze zou hem daar aan een bureau hebben aangetroffen. “Ik kan de Russen geruststellen. Boris Jeltsins gezondheid is goed”, zei ze na afloop volgens het persbureau Tass. Ze hekelde de Russische kranten, die volgens haar uiterst negatief op de ziekte van haar echtgenoot had gereageerd. Ze noemde verhalen als zou Jeltsin een drankprobleem hebben volkomen uit de lucht gegrepen. “Hij is ook een mens dus waarom kunnen ze hem niet als zodanig behandelen. Niemand weet hoe moeilijk het is om een president te zijn. Niemand weet ook hoeveel tijd hij in reizen steekt om te bewijzen dat Rusland nog steeds een wereldmacht is.”

De krant Komsomolskaja Pravda schreef vanmorgen uit “anonieme” bronnen te hebben vernomen dat de toestand van Jeltsin “instabiel” was en zich van “heel goed” zou kunnen ontwikkelen tot “heel slecht”. De geruchten worden gevoed door het ontbreken van televisiebeelden of foto's van de president in het ziekenhuis.

Jeltsins gezondheid is al lang onderwerp van speculatie. De ziekenhuisopname laat volgens leden van de oppositie in het parlement zien dat Jeltsin fysiek niet in staat is om in juni volgend jaar kandidaat te staan voor een nieuwe termijn van vijf jaar. De afgelopen maanden heeft hij onder grote politieke druk gestaan, vooral sinds hij troepen naar Tsjetsjenië stuurde om het onafhankelijkheidsstreven van het gebied de kop in te drukken. Daarna kreeg Jeltsin veel kritiek over de manier waarop hij het gijzelingsdrama in Boedjoenovsk had behandeld, waarna het parlement een afzettingsprocedure tegen hem in gang zette. Hiervoor bleek uiteindelijk geen meerderheid in het parlement. (AFP, AP, Reuter)