Groot offensief van Bosnische Serviërs tegen enclave Zepa

ZAGREB, 15 JULI. De Bosnische Serviërs hebben gistermiddag een grootscheepse aanval uitgevoerd op de door de VN als 'veilig gebied' aangemerkte moslim-enclave Zepa, in het oosten van Bosnië. Het offensief volgt op de Bosnisch-Servische verovering van de naburige moslim-enclave Srebrenica eerder deze week.

De Amerikaanse commandant van de geallieerde strijdkrachten in Europa, George Joulwan, verklaarde gistermiddag tijdens een beraad van de NAVO in Brussel dat bijna alle VN-observatieposten rond de enclave Zepa in handen zijn van de Bosnische Serviërs. Hij zei dat de situatie voor UNPROFOR “kritiek” was.

De VN-observatieposten rond Zepa werden bemand door in totaal 79 Oekraïense VN-soldaten die gisterochtend door de Bosnische Serviërs werden gemaand hun posten te verlaten. Ook hadden Bosnische regeringstroepen die van de Bosnische Serviërs het bevel hadden gekregen hun wapens in te leveren, de Oekraïeners gedwongen hun wapens aan hen over te dragen, maar dit zouden de VN-soldaten hebben geweigerd. Het was vanochtend nog onbekend waar de Oekraïeners die onder de dreiging van de aanval bij hun posten zouden zijn gebleven, nu verblijven.

De VN-vredesmacht vroeg de NAVO vlak na de dreigementen van de Bosnische Serviërs om luchtsteun. Kort na bombardementen van de Bosnische Serviërs op twee van de observatieposten zijn NAVO-vliegtuigen laag over Zepa gevlogen zonder een aanval uit te voeren. Volgens generaal Joulwan is het moeilijk om in het bergachtige gebied rond Zepa luchtaanvallen uit te voeren.

Volgens de VN zijn de Bosnische Serviërs Zepa, waar ongeveer twaalfduizend grotendeels eerder gevluchte moslims opeengepakt zitten, vanuit het zuiden binnengevallen en zijn overal huizen in brand gestoken. De burgemeester van Zepa vroeg de internationale gemeenschap gisteren om hulp. “Wij verwachten van de VN dat de snelle-reactiemacht wordt ingezet om te voorkomen dat de aanvallers Zepa veroveren”, zei hij voor een radiostation in Sarajevo.

Na de val van het 'veilige gebied' Srebrenica, afgelopen woensdag en de daarop volgende 'etnische zuivering' van de stad door de Bosnische Serviërs, is een stroom van duizenden vluchtelingen op gang gekomen. Meer dan achttienduizend vluchtelingen hadden gisteren het gebied bereikt dat in handen is van de Bosnische regering.

Meer dan tienduizend anderen verblijven nog op het in onbruik geraakte vliegveld van Tuzla waar een dramatisch tekort is aan water en voedsel. Een wanhopig geworden vrouw heeft zich daar gisteren opgehangen aan een boom. Volgens vluchtelingen zouden tijdens de vlucht vrouwen en meisjes zijn verkracht en mannen de keel zijn afgesneden. Mannen van zestien jaar en ouder zijn afgevoerd naar de door de Serviërs beheerste stad Bratunac. (AFP, Reuter, AP)